Karczochy + makaron + zielone pesto – prosto i pysznie czyli idealnie! W tym daniu możecie użyć karczochów świeżych lub serc karczochów w zalewie. Nie używajcie jednak serc w zalewie octowej. Wtedy karczochy będą miały zbyt intensywny smak. Może być oliwa z oliwek, olej albo roztwór solny. Jeśli kupicie świeże karczochy, tutaj przeczytacie o tym jak je obrać i przygotować, aby były gotowe do jedzenia. Pesto proponuję przyrządzić ze świeżych listków bazylii, prażonych ziaren słonecznika, startego sera parmezan, czosnku i wysokiej jakości oliwy z oliwek. Jak odróżniać dobre oliwy od tych gorszych przeczytacie natomiast tutaj. Zapraszam na makaron z karczochami i zielonym pesto.
Makaron z karczochami i pesto
Przyrządzenie:
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. W pojemniku do blendowania umieść wszystkie składniki na pesto i zmiksuj. Nie musi to być gładka konsystencja, fajnie, gdy w trakcie jedzenia wyczuwa się kawałeczki słonecznika. Dopraw solą i pieprzem. Oliwy z oliwek dolej tyle, aby pesto było lekko płynne. Odstaw na bok.
Serca karczochów pokrój na cztery części.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
W trakcie gotowania makaronu na patelni rozgrzej pół łyżeczki oliwy z oliwek. Wrzuć karczochy i smaż mieszając około 3 minuty. Gotowy makaron przełóż łyżką cedzakową prosto z wody na patelnię. Wyłącz ogień. Na patelnię dodaj także pesto. Całość wymieszaj bardzo dokładnie. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
Makaron z karczochami podawaj od razu posypany świeżo zmielonym czarnym pieprzem.