Makaron z karczochami i pesto

Karczochy + makaron + zielone pesto – prosto i pysznie czyli idealnie! W tym daniu możecie użyć karczochów świeżych lub serc karczochów w zalewie. Nie używajcie jednak serc w zalewie octowej. Wtedy karczochy będą miały zbyt intensywny smak. Może być oliwa z oliwek, olej albo roztwór solny. Jeśli kupicie świeże karczochy, tutaj przeczytacie o tym jak je obrać i przygotować, aby były gotowe do jedzenia. Pesto proponuję przyrządzić ze świeżych listków bazylii, prażonych ziaren słonecznika, startego sera parmezan, czosnku i wysokiej jakości oliwy z oliwek. Jak odróżniać dobre oliwy od tych gorszych przeczytacie natomiast tutaj. Zapraszam na makaron z karczochami i zielonym pesto.

makaron z karczochami

Makaron z karczochami i pesto

Przyrządzenie:

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni. W pojemniku do blendowania umieść wszystkie składniki na pesto i zmiksuj. Nie musi to być gładka konsystencja, fajnie, gdy w trakcie jedzenia wyczuwa się kawałeczki słonecznika. Dopraw solą i pieprzem. Oliwy z oliwek dolej tyle, aby pesto było lekko płynne. Odstaw na bok.

Serca karczochów pokrój na cztery części.

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

W trakcie gotowania makaronu na patelni rozgrzej pół łyżeczki oliwy z oliwek. Wrzuć karczochy i smaż mieszając około 3 minuty. Gotowy makaron przełóż łyżką cedzakową prosto z wody na patelnię. Wyłącz ogień. Na patelnię dodaj także pesto. Całość wymieszaj bardzo dokładnie. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Makaron z karczochami podawaj od razu posypany świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

makaron z karczochami

makaron z karczochami

  • 300 g makaronu spaghetti (najlepiej z pszenicy durum)
  • 10 serc karczochów z zalewy, odsączonych lub przygotowanych świeżych wedle przepisu tutaj
  • pół łyżeczki dobrej oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

na pesto:

  • 2 garści świeżych listków bazylii
  • 2 obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego na tarce sera parmezan
  • 100 g pestek słonecznika
  • około 100 ml dobrej oliwy z oliwek