Włoskie przepisy wigilijne

18 Gru 2015

W tym wpisie opowiem Wam o świątecznym spotkaniu w Akademii Kulinarnej Whirpool z Monini i Barillą. Wiele nowego dowiedziałam się na temat oliwy z oliwek, o czym poniżej z przyjemnością Wam napiszę. Marco Ghia przedstawił nam włoskie przepisy wigilijne i przygotowywaliśmy wspólnie same pyszności. Przepisy na te dania także prezentuję Wam w tym poście. Zapraszam.

włoskie przepisy

alfabet smaków – poznaj i oceń smak oliwy!

atrybuty pozytywne (pożądane):

  • gorzki – charakterystyczny i intensywny smak dla oliw wyciśniętych z jeszcze zielonych oliwek
  • pikantny – intensywny posmak, charakterystyczny dla oliw wyjątkowo bogatych w cenne przeciwutleniacze
  • słodki i gorzki migdał – charakterystyczny posmak, przypominający świeże migdały
  • kwiatowy – bardzo przyjemny zapach przypominający silną kwiatową woń
  • owocowy – typowy zapach oliwy z oliwek pozyskanej ze zdrowych, dorodnych oliwek
  • trawiasty – typowy dla drzew oliwnych, zapach przypominający świeżo skoszoną trawę
  • zielony pomidor – zapach przypominający zielone pomidory. Typowy dla regionu Sycylii i Umbrii
  • drzewiastyprzypominający leśne runo, typowy dla oliw z Umbrii
  • full bodied – wrażenie smakowe typowe dla oliw wysokiej jakości
  • odcień od zielonego do żółtego – o kolorze dobrej jakości oliwy z oliwek decyduje gatunek oliwek, z których powstała, stopień dojrzałości, metoda tłoczenia. Może ona przybierać kolory od zielonego do żółtego

atrybuty negatywne (niepożądane):

  • winny < octowy – zapach pojawiający się w oliwach uzyskiwanych z oliwek źle przechowywanych, gdzie doszło do fermentacji cukrów i powstania alkoholu lub octu
  • pleśń – zapach obecny w oliwach pozyskanych z oliwek zebranych w masę i przechowywanych w wilgoci, przypominający zapach spleśniałego chleba
  • ziemisty – zapach typowy dla oliw pozyskanych z oliwek, które spadły bezpośrednio na ziemię z charakterystyczną wonią powietrza zaraz po opadzie deszczu
  • spalony – zapach typowy dla oliw pozyskanych ze sfermentowanych oliwek, lekko przypominający ser
  • fenol – zapach typowy dla pochodzących z regionu Andaluzji w Hiszpanii, często nazywany “kocim moczem”
  • zjełczały – zapach przypominający jakikolwiek zjełczały tłuszcz zwierzęcy
  • tłusty – posmak oliw, który pozostawia uczucie lepkości na podniebieniu
  • pomarańczowe refleksy – widoczne w oliwach źle przechowywanych, poddanych działaniu światła

włoskie przepisy

Włoskie przepisy wigilijne

Oliwki z Ascoli z tuńczykiem

Składniki:

300 g tuńczyka z puszki
30 g miękiszu chleba
pół cebuli
80 g parmezanu
starta skórka z ½ cytryny
1 mała marchewka
1 mała łodyga selera
1 średnie jajko
szczypiorek
50 g kaparów

Sposób przygotowania:

Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego parmezan, jajko i pietruszkę. Mieszamy wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i wypełniamy oliwki powstałą pastą. Obtaczamy je w mące, ubitym jajku, parmezanie i smażymy.

Lazania z dorsza z bazyliowym pesto

Składniki:

1 litr mleka
100 g mąki
100 g masła
1 kg filetów z dorsza
250 g makaronu do lazanii (Barilla)
60 g bazylii
250 g oliwy extra vergine
50 g migdały
skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotujemy beszamel, dodając do 100 g roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy 
i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy, mieszając dopóki sos nie zgęstnieje.

Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy na posmarowaną oliwą formę i przykrywamy warstwą lazanii, beszamelu, znowu dorsza i kilku łyżeczek pesto. Powtarzamy 2-3 razy (do wyczerpania składników).

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

włoskie przepisy

Włoskie przepisy wigilijne

Cielęcina w sosie tuńczykowym

Składniki:

300 g rumsztyku cielęcego
100 g tuńczyka
sok z jednej cytryny
1 anchois
180 g oliwy extra vergine
10 g kaparów
3 ugotowane żółtka
sól, pieprz
50 g białego wina
1 czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Kroimy rumsztyk na 6 podłużnych kawałków o rozmiarach 3×10 centymetrów. Doprawiamy resztę mięsa solą i pieprzem i podsmażamy na oliwie, po czym dodajemy wino i sok z cytryny. Redukujemy sos do objętości kilku łyżek stołowych i zagęszczamy go, dodając wszystkie składniki oprócz papryki i podłużnych kawałków rumsztyku.

Smażymy podłużne kawałki rumsztyku na patelni z odrobiną oliwy przez 3 minuty i odstawiamy na 15 minut. Podajemy z sosem, dekorujemy kaparami i anchois oraz warstwą podsmażonej na patelni papryki.

Krem z ciecierzycy z rozmarynem i krewetkami w brandy

Składniki:

500 g ciecierzycy
sól i pieprz
4 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
rozmaryn, szałwia
2 szklanki bulionu warzywnego
4 kromki chleba domowego wypieku
2 łyżki brandy lub koniaku
1 ząbek czosnku
500 g dużych krewetek

Sposób przygotowania:

Po 6 godzinach namaczania ciecierzycy gotujemy ją z rozmarynem i szałwią. Po ugotowaniu odcedzamy i miksujemy ją na krem.

Podsmażamy na patelni pokrojoną na cieniutkie plasterki cebulę, dodajemy puree z ciecierzycy i rozcieńczamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy dopóki krem nie osiągnie pożądanej przez nas konsystencji.

Myjemy krewetki, usuwamy przewód pokarmowy (cienką, czarną nitkę) i podsmażamy je przez 5 minut na patelni z nieobranym czosnkiem, solą, pieprzem oraz 2 łyżkami oliwy. Zalewamy całość brandy. Zmniejszamy ogień i gotujemy dopóki brandy całkowicie nie odparuje.

Nakładamy krem do głębokich talerzy lub do miseczek. Na środek każdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe!

Babeczka z Panettone i gorzką czekoladą

Składniki (5 porcji):

150 ml pełnego mleka
30 g masła
250 g tradycyjnego Panettone
45 g cukru
2 jajka
15 g mąki typu 00
1,5 g sproszkowanych drożdży
25 g gorzkiej czekolady
25 g migdałów

Sposób przygotowania:

Gotujemy mleko z masłem i dodajemy je do pokrojonego na kostki Panettone. Całość dobrze mieszamy.

Schładzamy i dodajemy żółtka, mąkę i drożdże. Na końcu dodajemy ubite z cukrem białka.
Smarujemy masłem formy i wypełniamy je w ¾ otrzymaną mieszanką. Do środka wkładamy 5 g gorzkiej czekolady i posypujemy całość migdałami.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Redukujemy zmieszany z cukrem sok 
z pomarańczy.

Dodajemy do soku serek mascarpone i drobno pokrojone skórki pomarańczy.

Podajemy babeczkę na gorąco z naszym pomarańczowym kremem.

wigilijne przepisy

Włoskie przepisy wigilijne

włoskie przepisy

Włoskie przepisy wigilijne

*wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Izy, autorki bloga Smaczna Pyzawłoskie przepisy autorstwa Marco Ghia, a alfabet smaków udostępniła firma Monini

Podsumowanie
Przepis na
Włoskie przepisy wigilijne
Dodano
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)




This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot