Karczochy – co mam z tym zrobić?

3 Wrz 2015

Frisco.pl zorganizowało mega warsztaty, których tematem były karczochy. Prowadził je Witek Iwański – Szef kuchni restauracji Aruana w hotelu Narvil. Byłam tam i bardzo dobrze się stało, bo (nie zdziwienie) było warto. Lubię bardzo karczochy. Jadłam je wiele razy, w różnych kombinacjach.

Karczochy – co mam z tym zrobić?

Raz tylko przyrządzałam je sama i przyznaję, że do tej pory, nie potrafiłam ich obierać. Przygotowywałam je faszerowane, a taka propozycja nie wymaga obierania. Nie miałam pojęcia, że z tego dużego kwiatu jadalna jest jego maleńka część. W słoiczkach, marynowane, dostępne w sklepach to zupełnie inne karczochy niż te świeże. Trzeba się trochę „pobawić” zanim dobrze się je obierze. Wymaga to też cierpliwości (której mi trochę brakuje), ale naprawdę warto.

IMG_7758

Zaczynamy od odkrojenia górnej części karczocha, tak mniej więcej na 4/6 długości.

karczochy

karczochy

Potem odcinamy łodygę i „dupkę” karczocha. Zostanie nam niewielki kawałek.

karczochy

Następnie, mniejszym nożykiem, odcinamy liście z boku, a „dupkę” smarujemy połówką cytryny, aby nie ściemniała.

Czosnek w Pomidorach

Jeśli zaczynacie się denerwować i tracicie cierpliwość, możecie pośpiewać do karczochów, które Wam jeszcze zostały…

Czosnek w Pomidorach

Albo napić się wina 🙂

Czosnek w Pomidorach

Po obraniu wszystkich liści, także małym nożykiem, trzeba wyciąć małe ostre części karczocha. Gotowe obrane serca karczochów wkładamy do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

karczochy

Czosnek w Pomidorach

WItek Iwański na warsztatach zaproponował, aby potem, po osuszeniu karczochów, ugotować je w oleju  z dodatkami. Konfitowaliśmy karczochy w oleju z dużą ilością czosnku w łupinkach, gałązek rozmarynu i pomidorków koktajlowych.

frisco

Bardzo proszę przepis:

Marynowane karczochy

Przepis na 2 słoiki po 200ml

Składniki:

  • Karczochy 4szt
  • Cytryna 2szt
  • Czosnek w łupinie 2 ząbki
  • Rozmaryn 2 gałązki
  • Oliwa z oliwek 100ml
  • Olej z pestek winogron 200ml + do dolania
  • Pomidor cherry 4szt
  • Ocet balsamiczny 80ml
  • Sól morska 20g

Przygotowanie:Karczochy oczyść. Przełóż same serca do zimnej wody zakwaszonej cytryną. Zmieszaj olej z oliwą, dodaj rozmaryn, sól, pomidory w całości, ocet i rozgnieciony czosnek. Przelej wszystko do garnka, dodaj karczochy przekrojone na pół. Gotuj w 85 stopniach przez 30 minut. Gotowe karczochy możesz przelać do wyparzonych słoiczków. Jeśli chcesz przechowywać słoiki przez dłuższy okres musisz je zapasteryzować.

marynowane karczochy

Z marynowanymi karczochami przygotowaliśmy mnóstwo pysznych potraw, oczywiście autorstwa Witka Iwańskiego.

Sałatka z karczochów z prosciutto, jajkiem sous vide i parmezanem 

Składniki (dla 2 osób):

  • Marynowane karczochy 4szt
  • Jajko gotowane sosu vide lub poche 2szt
  • Rukola 1 mały pęczek
  • Sałata radicchio pół główki
  • Musztardowiec 2 pęczki
  • Parmezan kilka płatków do posypania
  • Grzanki do podania

Przygotowanie:Do przepisu użyj karczochów marynowany najlepiej przygotowanych samodzielnie. Sałaty umyj, osusz i porwij na mniejsze listki. Ugotowane jajko sous vide ciepłe wybij na dno głębokiego talerza. Jeśli chcesz ugotować samodzielnie jajko sosu vide gotuj je w 63 stopniach przez 2 godziny. Jeśli chcesz samodzielnie ugotować jajko poche wybij je najpierw do miski. Wstaw w rondelku ok 2l wody, dodaj szczyptę soli i łyżkę octu. Jak woda się zagotuje, zmniejsz moc tak aby woda miała ok 90 stopni. Wbij jajko, trzymaj w gorącej wodzie ok 2-3 miny i wyjmij. Od razu połóż na dnie talerza do sałatki.
W oddzielnej misce wymieszaj porwaną sałatę z pokrojonymi karczochami i pomidorami z marynowania. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz oliwą z marynowania karczochów. Połóż sałatkę na jajko, posyp płatkami parmezanu i podawaj, np. grzankami.

sałatka z karczochami

Smażony labraks z potrawką z małży i karczochów

smażony labraks

małże z karczochami

Sezonowana wołowina z karczochami i orzechami 

sezonowana wołowina

To wszystko oczywiście zjedliśmy, popiliśmy dobrym winem i było niezwykle przyjemnie.

I jeszcze pamiątkowa fota…

Smolna8Studio

I pokazująca nasze prawdziwe oblicze…

Czosnek w Pomidorach

Dzięki wielkie i pokłony oczywiście dla frisco.pl, Witka Iwańskiego i Giena – super gościa „od serów” i od Smolna8Studio 😉 , bo chyba widać, gdzie warsztaty się odbywały

Zdjęcia są autorstwa nieocenionej Asi Matyjek z Odczaruj Gary 🙂





[instagram-feed]