Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami

6 Sty 2015

Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami.

Ciężko mi po minionych Świętach wrócić do codzienności, także do gotowania, robienia zdjęć i pisania. Tak bardzo się rozleniwiłam. Postanowiłam zatem rozpocząć od przepisu na ulubione danie Czosnków – makaron. Tym razem to raczej wersja dla dorosłych, bo z ostrą kiełbasą chorizo. Jeśli jednak zamienicie ten składnik na inne mięso – dzieci także będą zachwycone. Wybrałam makaron pełnoziarnisty, bo bardzo go lubię i jest zdrowy – taki prosty powód. Dodatki są boskie: szpinak, boczniaki, suszone pomidory. To wszystko pływające w sosie z serka koziego i pomidorów. Nie znalazłam już nigdzie dobrych pomidorów, dlatego jak zawsze zimą – użyłam całych z puszki. Zabierajmy się zatem do pracy. Aaa – ta piękna miseczka aluminiowa jest od mojej babci Oli <3

makaron pełnoziarnisty z chorizo

Makaron pełnoziarnisty z chorizo, boczniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie z serka koziego i pomidorów

Przyrządzenie:

Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć chorizo. Smaż, aż wytopi tłuszcz i lekko zbrązowieje. Odlej prawie cały tłuszcz z patelni. Dodaj cebulę i smaż mieszając około 5 minut. Dodaj boczniaki i smaż kolejne 5 minut.

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź.

Na patelnię dodaj czosnek, po 2 minutach wlej pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotuj około 8 minut mieszając, rozdrobnij pomidory.

Dodaj pomidory suszone, po 3 minutach szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość („zwiędnie”) dopraw całość solą morską, dodaj porwane w rękach listki bazylii i wymieszaj.

Do sosu dodaj makaron pełnoziarnisty, odrobinę wody z gotowania i całość dokładnie wymieszaj.

Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami podawaj od razu, posypany startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.

Smacznego

makaron pełnoziarnisty z chorizo

makaron pełnoziarnisty z chorizo



Makaron ze szprotkami w sosie śródziemnomorskim

Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]

Makaron z flądrą i pesto

Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]



[instagram-feed]