Małże w cydrze

Świeże małże są fantastycznie pyszne. Trzeba się tylko trochę natrudzić przy oczyszczaniu ich, ale warto się do tego przyłożyć. Można kupić też małże już oczyszczone, wtedy danie z małżami przyrządza się o wiele szybciej. W tym wpisie proponuję małże w cydrze. Ważne też, żeby cydr był dobry – nie za słodki i nie za bardzo wytrawny, kwaśny. Ta potrawa, jak każda z małżami, jest bardzo prosta i niezwykle szybka w wykonaniu. U mnie w domu znika też w niesamowicie szybkim tempie, bo moje dzieci pożerają małże w oka mgnieniu.

małże w cydrze
Małże w cydrze

Małże w cydrze

Przyrządzenie:

Małże dokładnie oczyść i usuń bisiory. Umyj zimną wodą. Odrzuć popękane oraz otwarte, które nie zamykają się po delikatnym „pyknięciu” ich nieostrą stroną noża.

Szalotki pokrój w półplasterki, a ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj grubo.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki, gdy się zeszklą dodaj czosnek i smaż razem 1 minutę mieszając. Wrzuć oczyszczone małże. Wlej cydr. Dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Przykryj garnek przykrywką i doprowadź cydr do wrzenia. Gotuj małże około 5 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.

Małże wraz z sosem przełóż do głębokiej miski i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżą bagietką. Nieotwarte małże wyrzuć.

Smacznego

małże w cydrze
Małże w sosie z cydru
małże w cydrze
Małże w sosie z cydru
małże w cydrze
Małże w sosie z cydru
małże w cydrze
Małże w sosie z cydru