Przepis na danie, które prezentuję Wam w tym wpisie powstał totalnie spontanicznie i nie spodziewałam się, że będzie tak doskonały. Dzień wcześniej gotowałam rosół na zupę pomidorową. Mięso wołowe zostało zjedzone. Zostało mi mięso z kurczaka. Pomyślałam, że użyję je do farszu na pierożki. Wykorzystałam składniki, które miałam akurat w domu. Dodałam ser feta, suszone pomidory i suszoną żurawinę. Sos przygotowałam z kaparów i masła klarowanego. Ravioli z kurczakiem wyszło obłędne. Przyznam, że nie przepadamy za mięsem z kurczaka, ale w tej potrawie spisało się na medal. Jeśli zatem nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu – oto moja propozycja. Zapewniam Was, że będziecie zachwyceni.
Ravioli z kurczakiem
Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
W misce wymieszaj porwane palcami mięso kurczaka, pokrojone w kostkę suszone pomidory, fetę, osączoną żurawinę, zioła prowansalskie, sól morską i czarny pieprz. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty dolej do niego olej z suszonych pomidorów. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
Wyjmij ciasto z lodówki i cienko rozwałkuj. Ja używam do tego maszynki do makaronu. Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.
Jak możecie bez trudu zauważyć moje ravioli są dość mocno „napchane” farszem 🙂 Na szczęście nie spowodowało to kłopotu i nie rozpadły się podczas gotowania 🙂
Ravioli gotuj partiami, po około 6 sztuk w osolonym wrzątku i wyjmij 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła klarowanego. Kapary odcedź na sitku i dodaj na patelnię z masłem. Smaż mieszając i lekko „miażdżąc” drewnianą łyżką około 5 minut. Dodaj resztę masła. Gdy się rozpuści dodawaj ravioli z kurczakiem także partiami. Zmniejsz ognień na minimalny i obtaczaj pierożki w sosie maślano – kaparowym.
Ravioli z kurczakiem podawaj w głębokich talerzach z sosem maślano – kaparowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli chcesz, idealnie będzie oczywiście pasował świeżo starty ser parmezan.
Smacznego