Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami

Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami.

Ciężko mi po minionych Świętach wrócić do codzienności, także do gotowania, robienia zdjęć i pisania. Tak bardzo się rozleniwiłam. Postanowiłam zatem rozpocząć od przepisu na ulubione danie Czosnków – makaron. Tym razem to raczej wersja dla dorosłych, bo z ostrą kiełbasą chorizo. Jeśli jednak zamienicie ten składnik na inne mięso – dzieci także będą zachwycone. Wybrałam makaron pełnoziarnisty, bo bardzo go lubię i jest zdrowy – taki prosty powód. Dodatki są boskie: szpinak, boczniaki, suszone pomidory. To wszystko pływające w sosie z serka koziego i pomidorów. Nie znalazłam już nigdzie dobrych pomidorów, dlatego jak zawsze zimą – użyłam całych z puszki. Zabierajmy się zatem do pracy. Aaa – ta piękna miseczka aluminiowa jest od mojej babci Oli <3

makaron pełnoziarnisty z chorizo

Makaron pełnoziarnisty z chorizo, boczniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie z serka koziego i pomidorów

Przyrządzenie:

Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć chorizo. Smaż, aż wytopi tłuszcz i lekko zbrązowieje. Odlej prawie cały tłuszcz z patelni. Dodaj cebulę i smaż mieszając około 5 minut. Dodaj boczniaki i smaż kolejne 5 minut.

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź.

Na patelnię dodaj czosnek, po 2 minutach wlej pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotuj około 8 minut mieszając, rozdrobnij pomidory.

Dodaj pomidory suszone, po 3 minutach szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość („zwiędnie”) dopraw całość solą morską, dodaj porwane w rękach listki bazylii i wymieszaj.

Do sosu dodaj makaron pełnoziarnisty, odrobinę wody z gotowania i całość dokładnie wymieszaj.

Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami podawaj od razu, posypany startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.

Smacznego

makaron pełnoziarnisty z chorizo

makaron pełnoziarnisty z chorizo

  • 500 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • puszka całych pomidorów Valfrutta wraz z zalewą
  • 30 dag ostrej kiełbasy chorizo pokrojonej w półplasterki
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • 250 g boczniaków pokrojonych w plasterki
  • 10 pomidorów suszonych Ponti, odsączonych i pokrojonych w paseczki
  • 250 g liści szpinaku umytych i osuszonych
  • 150 g miękkiego serka koziego
  • garść listków bazylii
  • sól morska
  • świeżo starty ser parmezan