Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami.
Ciężko mi po minionych Świętach wrócić do codzienności, także do gotowania, robienia zdjęć i pisania. Tak bardzo się rozleniwiłam. Postanowiłam zatem rozpocząć od przepisu na ulubione danie Czosnków – makaron. Tym razem to raczej wersja dla dorosłych, bo z ostrą kiełbasą chorizo. Jeśli jednak zamienicie ten składnik na inne mięso – dzieci także będą zachwycone. Wybrałam makaron pełnoziarnisty, bo bardzo go lubię i jest zdrowy – taki prosty powód. Dodatki są boskie: szpinak, boczniaki, suszone pomidory. To wszystko pływające w sosie z serka koziego i pomidorów. Nie znalazłam już nigdzie dobrych pomidorów, dlatego jak zawsze zimą – użyłam całych z puszki. Zabierajmy się zatem do pracy. Aaa – ta piękna miseczka aluminiowa jest od mojej babci Oli <3
Makaron pełnoziarnisty z chorizo, boczniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie z serka koziego i pomidorów
Przyrządzenie:
Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć chorizo. Smaż, aż wytopi tłuszcz i lekko zbrązowieje. Odlej prawie cały tłuszcz z patelni. Dodaj cebulę i smaż mieszając około 5 minut. Dodaj boczniaki i smaż kolejne 5 minut.
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź.
Na patelnię dodaj czosnek, po 2 minutach wlej pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotuj około 8 minut mieszając, rozdrobnij pomidory.
Dodaj pomidory suszone, po 3 minutach szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość („zwiędnie”) dopraw całość solą morską, dodaj porwane w rękach listki bazylii i wymieszaj.
Do sosu dodaj makaron pełnoziarnisty, odrobinę wody z gotowania i całość dokładnie wymieszaj.
Makaron pełnoziarnisty z chorizo i warzywami podawaj od razu, posypany startym parmezanem i świeżymi listkami bazylii.
Smacznego