15 lut 2016
Przepis na danie, które prezentuję Wam w tym wpisie powstał totalnie spontanicznie i nie spodziewałam się, że będzie tak doskonały. Dzień wcześniej gotowałam rosół na zupę pomidorową. Mięso wołowe zostało zjedzone. Zostało mi mięso z kurczaka. Pomyślałam, że użyję je do farszu na pierożki. Wykorzystałam składniki, które miałam akurat w domu. Dodałam ser feta, suszone pomidory i suszoną żurawinę. Sos przygotowałam z kaparów i masła klarowanego. Ravioli z kurczakiem wyszło obłędne. Przyznam, że nie przepadamy za mięsem z kurczaka, ale w tej potrawie spisało się na medal. Jeśli zatem nie wiecie co zrobić z mięsem z rosołu – oto moja propozycja. Zapewniam Was, że będziecie zachwyceni.
Przyrządzenie:
Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.
W misce wymieszaj porwane palcami mięso kurczaka, pokrojone w kostkę suszone pomidory, fetę, osączoną żurawinę, zioła prowansalskie, sól morską i czarny pieprz. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty dolej do niego olej z suszonych pomidorów. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw.
Wyjmij ciasto z lodówki i cienko rozwałkuj. Ja używam do tego maszynki do makaronu. Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.
Jak możecie bez trudu zauważyć moje ravioli są dość mocno „napchane” farszem 🙂 Na szczęście nie spowodowało to kłopotu i nie rozpadły się podczas gotowania 🙂
Ravioli gotuj partiami, po około 6 sztuk w osolonym wrzątku i wyjmij 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.
Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła klarowanego. Kapary odcedź na sitku i dodaj na patelnię z masłem. Smaż mieszając i lekko „miażdżąc” drewnianą łyżką około 5 minut. Dodaj resztę masła. Gdy się rozpuści dodawaj ravioli z kurczakiem także partiami. Zmniejsz ognień na minimalny i obtaczaj pierożki w sosie maślano – kaparowym.
Ravioli z kurczakiem podawaj w głębokich talerzach z sosem maślano – kaparowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli chcesz, idealnie będzie oczywiście pasował świeżo starty ser parmezan.
Smacznego
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]