Małże w cydrze

22 lip 2016

Świeże małże są fantastycznie pyszne. Trzeba się tylko trochę natrudzić przy oczyszczaniu ich, ale warto się do tego przyłożyć. Można kupić też małże już oczyszczone, wtedy danie z małżami przyrządza się o wiele szybciej. W tym wpisie proponuję małże w cydrze. Ważne też, żeby cydr był dobry – nie za słodki i nie za bardzo wytrawny, kwaśny. Ta potrawa, jak każda z małżami, jest bardzo prosta i niezwykle szybka w wykonaniu. U mnie w domu znika też w niesamowicie szybkim tempie, bo moje dzieci pożerają małże w oka mgnieniu.

małże w cydrze

Małże w cydrze

Małże w cydrze

Przyrządzenie:

Małże dokładnie oczyść i usuń bisiory. Umyj zimną wodą. Odrzuć popękane oraz otwarte, które nie zamykają się po delikatnym „pyknięciu” ich nieostrą stroną noża.

Szalotki pokrój w półplasterki, a ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Natkę pietruszki posiekaj grubo.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj szalotki, gdy się zeszklą dodaj czosnek i smaż razem 1 minutę mieszając. Wrzuć oczyszczone małże. Wlej cydr. Dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Przykryj garnek przykrywką i doprowadź cydr do wrzenia. Gotuj małże około 5 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.

Małże wraz z sosem przełóż do głębokiej miski i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżą bagietką. Nieotwarte małże wyrzuć.

Smacznego

małże w cydrze

Małże w sosie z cydru

małże w cydrze

Małże w sosie z cydru

małże w cydrze

Małże w sosie z cydru

małże w cydrze

Małże w sosie z cydru





[instagram-feed]