Smażony karmazyn, krewetki i warzywa

6 Kwi 2015

Po wizycie w Le Victoria Brasserie Moderne i degustacji wiosennego menu, zauroczona pięknymi kolorowymi daniami, postanowiłam w domu przygotować nieco bardziej wykwintną potrawę. Połączyłam smażony karmazyn z krewetkami, puree z kalafiora, szpinak z serem kozim, frytki z buraka i marchewki.
Całość posypana pudrem z buraka. Danie wyszło obłędne w smaku. Z wyglądu też jestem dumna. Spójrzcie jak łatwo się je przyrządza. Można zrobić wykwintne i piękne danie samemu w domu.

smażony karmazyn

Smażony karmazyn, krewetki i warzywa

Smażony karmazyn, krewetki i warzywa

Przyrządzenie:

Ja kupiłam mrożone filety z karmazyna. Jeśli też takie masz, oczywiście należy je rozmrozić i osuszyć. Następnie podziel na mniejsze kawałki.

Jednego buraka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wysusz w piekarniku bądź w suszarce do grzybów i zmiel na proszek.

Drugiego buraka także obierz razem z marchwią i pokrój w paski. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione.

Ząbek czosnku włóż na 5 minut do piekarnika z warzywami.

Różyczki kalafiora podsmaż w garnku na maśle klarowanym, aż lekko zbrązowieje. Zalej mlekiem tak, aby wszystkie były przykryte. Gotuj do miękkości. Odcedź. Dodaj czosnek bez łupinki. Zmiksuj na puree. Dopraw solą i pieprzem.

W rondelku rozgrzej masło klarowane. Dodaj szpinak, po chwili kawałki sera pleśniowego. Duś razem, aż szpinak “zwiędnie” i ser się rozpuści.

Krewetki i kawałki fileta z karmazyna smaż na maśle klarowanym, po około 3 minuty z każdej strony. Karmazyna zacznij smażyć od strony skóry na dole.

Na talerzu połóż porcje puree z kalafiora, obok porcje szpinaku. Na szpinak rybę i krewetki. Poukładaj także frytki z marchewki i z buraka. Całość posyp pudrem z buraka.

Smacznego

smażony karmazyn

Smażony karmazyn, krewetki i warzywa

smażony karmazyn

Smażony karmazyn, krewetki i warzywa

smażony karmazyn

Smażony karmazyn, krewetki i warzywa

Podsumowanie
Przepis na
Smażony karmazyn, krewetki i warzywa
Dodano


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]