Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

23 Mar 2017

Przepis, na który zapraszam Was w tym wpisie jest totalnie obłędny! Krewetki z pomarańczą, kaparami, selerem naciowym i czerwoną cebulą okazały się niebywale pysznym połączeniem. Bardzo ważne jest, abyście do tej potrawy wykorzystali świeże krewetki tygrysie, które sami ugotujecie. Wtedy będą jędrne i przygotowane w punkt. Tylko wtedy ta sałatka będzie smakowała jak należy. Sałatka jest orzeźwiająca, świeża i lekka. bardzo zdrowa porcja. Idealna na ciepłe i upalne wiosenne i letnie.

krewetki z pomarańczą

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Przyrządzenie:

Surowe krewetki oczyść, usuń pancerze, ogonki i układ pokarmowy i ugotuj w osolonym wrzątku z sokiem z połowy cytryny. Wrzuć do wody także połowę cytryny, z której wycisnąłeś sok. Gotuj krewetki przez 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż na ręczniku papierowym.
Wyfiletuj pomarańcze. Cebulę pokrój w cienkie koła. Selera naciowego pokrój drobno.
Krewetki przełóż do miski. Dodaj cząstki pomarańczy, odcedzone kapary, selera naciowego, ocet winny, rukolę, oliwę z oliwek i czerwoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Rozłóż porcje sałatki na talerze ozdabiając listkami selera naciowego.

Smacznego

krewetki z pomarańczą

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

krewetki z pomarańczą

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

krewetki z pomarańczą

Krewetki z kaparami, pomarańczą i selerem naciowym

krewetki z pomarańczą

Krewetki z kaparami, selerem naciowym i pomarańczą

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Filety z turbota w sosie z krewetkami

W poprzednim moim wpisie pisałam Wam o moim przystąpieniu do projektu Naturalnie Bałtyckie. Tutaj zapraszam Was na pierwszy przepis z rybą bałtycką, który powstał właśnie w związku z tą akcją. Na początek turbot, a właściwie filety z turbota. Usmażone na maśle klarowanym podałam z szafranowym sosem z krewetek i puree ziemniaczanym ze szczypiorem. Danie kompletne, […]

Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]