Kalmary po włosku

11 mar 2013

Przedstawiam przepis na przepyszne kalmary. Danie łatwe, szybkie i doskonałe w smaku. Raczej na przystawkę, chyba, że będą to składniki dla jednej osoby. Pyszne kalmary po włosku.

Kalmary po włosku

Kalmary w sosie winno – pomidorowym po włosku

Kalmary po włosku

Przyrządzenie:

Kalmary wyrzuć na sitko i zostaw aż się rozmrożą. Gdy już nie będą zamrożone, przepłucz je zimną wodą. Skrop sokiem z cytryny, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
Grzyby suszone namocz w winie. Po około 5-10 minutach pokrój w paseczki, wina nie wylewaj.
Pomidory sparz, obierz i pokrój w kostkę. Cebulę również pokrój. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż czosnek z cebulą. Dorzuć pokrojone grzyby oraz pomidory. Dolej wino i 3 łyżki sosu rybnego. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i natką pietruszki. Gotuj razem pod przykryciem 20 minut. Dodaj kalmary i gotuj jeszcze razem około 2 minuty.
Danie posyp natką pietruszki i podawaj ze świeżutkim chlebem, bagietką albo bułeczką.

Bardzo smacznego

Kalmary po włosku

Kalmary w sosie winno – pomidorowym po włosku






[instagram-feed]