Jesienne menu w Blue Cactus z blogiem Ale Meksyk!

3 Lis 2016

Niedawno miałam ogromną przyjemność brania udziału w spotkaniu kulinarnym w warszawskiej restauracji Blue Cactus. Podczas warsztatów przyrządzaliśmy dania, których pomysłodawcami są Magda i Łukasz Sawa z bloga Ale Meksyk. Przygotowali oni wkładkę do jesiennego menu restauracji. Bardzo to cieszy, gdy przyjaciele robią fajne i pyszne rzeczy. A jest bardzo smacznie, o czym możecie przekonać się wybierając się do restauracji do końca listopada i próbując co oferuje jesienne menu w Blue Cactus.

jesienne menu w Blue Cactus

Menu Smaki Jesieni z Ale Meksyk!

Jesienne menu w Blue Cactus z blogiem Ale Meksyk!

Podczas spotkania właściciel restauracji opowiadał nam w jaki sposób “wdraża” się nowe potrawy do karty. Dowiedzieliśmy się jak to wygląda od kuchni. Trzeba pamiętać  jaka jest grupa docelowa, kto jest klientem restauracji. Jak układać menu dbając o koszty. Zdradził nam jak “sprzedaje się” jesienna wkładka do karty skomponowana przez Magdę i Łukasza. Pokazał nam funkcjonowanie restauracji od strony biznesowej. Bardzo ciekawa lekcja. Zwłaszcza, że przekazana od właściciela restauracji, która z powodzeniem działa w Warszawie już 20 lat.

jesienne menu w Blue Cactus

Smaki jesieni w Blue Cactus z Ale Meksyk

Na warsztatach przygotowywaliśmy wszystkie pozycje z jesiennej wkładki do menu. Wszystkie obłędne i zdecydowanie odpowiadające mojemu gustowi – dobrze przyprawione, idealnie zbilansowane smaki i duuużo kolendry.

jesienne menu w Blue Cactus

Warsztaty w Blue Cactus

jesienne menu w Blue Cactus

Warsztaty w Blue Cactus

jesienne menu w Blue Cactus

Warsztaty w Blue Cactus

jesienne menu w Blue Cactus

Warsztaty w Blue Cactus

Jesienne menu w Blue Cactus zaproponowane przez Magdę i Łukasza to: chili sin carne, krem z kolendry i cukinii, jesienna quesadilla vege, quesadilla chorizo, quesadilla z wędzonym mostkiem, taco achiote kurczak, taco z wędzoną kaczką, taco z wędzonym mostkiem i na deser – churros.

Dzięki uprzejmości autorów oraz właściciela restauracji, podzielę się z Wami jednym z przepisów na danie z jesiennej karty Blue Cactus.

Quesadilla z ziemniakami i chorizo

Składniki (na 4 porcje):

  • ziemniaki – 4 – 5 średniej wielkości
  • cebula – 1/2 średniej białej lub czerwonej
  • kiełbasa chorizo – ok. 100 – 150 g
  • ser mozzarella starty – ok. 250 g
  • tortille kukurydziane i pszenne (średnica 15 cm) – 8 sztuk
  • świeży tymianek – kilka gałązek
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól i pieprz – do smaku
  • masło – 2 łyżki

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i podgotowujemy ok. 15 minut. W czasie gotowania ziemniaków przygotowujemy pozostałe składniki. Kroimy cebulę w drobną kostkę i podobnie kiełbasę chorizo.

Ziemniaki odcedzamy i kroimy w kostkę, o średnicy ok. 1cm x 1cm.

Podgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oliwy. Na podgrzany tłuszcz wrzucamy poszatkowaną cebulę i podsmażamy, aż się lekko zarumieni – około 1 minutę. Do cebuli dodajemy ziemniaki i kiełbasę chorizo. Wszystko razem mieszamy i smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby wszystko odpoczęło. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.

Rozkładamy placki tortilli i na połowie w kolejności układamy: ser, mieszankę z patelni w postaci ziemniaków, chorizo i cebuli. Na górę ponownie sypiemy ser i tortillę składamy na pół.

Tak przygotowane tortille quesadillas podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Jak tortilla ładnie się zarumieni z jednej strony, odwracamy ją na drugą stronę i ponownie podsmażamy. Zdejmujemy z patelni, kroimy w trójkąciki i rozkładamy na talerze. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z salsą fresca.

jesienne menu w Blue Cactus

Quesadilla z chorizo i ziemniakami

jesienne menu w Blue Cactus

Chili sin carne z chlebkiem kukurydzianym

jesienne menu w Blue Cactus

Krem z kolendry i cukinii

jesienne menu w Blue Cactus

Jesienna quesadilla vege

jesienne menu w Blue Cactus

Quesadilla z wędzonym mostkiem

jesienne menu w Blue Cactus

Taco achiote kurczak

jesienne menu w Blue Cactus

Taco z wędzoną kaczką

jesienne menu w Blue Cactus

Taco z wędzonym mostkiem

jesienne menu w Blue Cactus

Churros

Restauracja Blue Cactus

ul. Zajączkowska 11, 00-785 Warszawa

tel. (+ 48 22) 851 23 23
email: recepcja@bluecactus.pl

*Wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Magdy i Łukasza Ale Meksyk!

Summary
Restauracja
User Rating
5 based on 1 votes
Service Type
Restauracja




This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot