Uwielbiam curry pod każdą postacią, w przeróżnych wariacjach. Pomyślałam, że w swoim przepisie dodatkiem zamiast standardowego ryżu będzie jęczmienna kasza pęczak. Jest to o wiele zdrowsza propozycja. Ten rodzaj kaszy zawiera witaminy z grupy B, witaminę E i K, jest bogatym źródłem błonnika i węglowodanów oraz minerałów: fosforu, cynku, magnezu, selenu czy miedzi. Curry z łososiem to także świetna propozycja dla dzieci. Wystarczy, że dodasz trochę mniej pasty, żeby danie nie było za ostre i będą zajadały się ze smakiem.
Curry z łososiem, warzywami i kaszą pęczak
Przyrządzenie:
Kaszę wypłucz zimną wodą i ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.
Łososia umyj zimną wodą i pokrój w miarę równe kawałki. Pieczarki, jeśli są brudne obierz. Pomidory sparz wrzątkiem, wytnij twardy rdzeń gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Z brokuła wytnij różyczki, resztę odrzuć. Pokrój szczypior i grubo posiekaj kolendrę.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do smażenia. Smaż wszystko na dużym ogniu. Wrzuć cebulę i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj orzechy nerkowca i po chwili plasterki czosnku. Smaż mieszając przez około 30 sekund. Dodaj pieczarki i różyczki brokuła. Wlej sos sojowy i sos teriyaki oraz wrzuć liście kafiru. Smaż całość około 1 minutę.
Dodaj pomidory oraz czerwoną pastę curry. Dokładnie wymieszaj i wlej mleczko kokosowe. Zagotuj całość i włóż kawałki łososia. Gotuj delikatnie mieszając, żeby nie uszkodzić mięsa ryby. Będzie gotowa po około 1 – 2 minutach. Na koniec dodaj liście bazylii i połowę posiekanej kolendry.
Do miseczek nałóż porcje kaszy pęczak. Najlepiej łyżką do zupy nałóż curry z łososiem. Na górę posyp posiekaną kolendrę i szczypior oraz połóż ćwiartkę limonki.