Zaczynam pisać ten post i uśmiecham się sama do siebie… Będzie to wpis o fantastycznym spotkaniu, ze wspaniałymi ludźmi, w ukochanym przeze mnie studiu kulinarnym. Z pysznymi potrawami, serami i winem w tle. Brzmi jakby idealnie, prawda? Otóż zapraszam Was serdecznie na relację z warsztatów kulinarnych z Franke, które odbyły się w Smolna8Studio. Kilka blogerek (w tym ja rzecz jasna) przygotowało swoje autorskie potrawy z serami rekomendowanymi przez papieża serowego Giena Mientkiewicza i tak powstała idealna kolacja z Franke.
Idealna kolacja z Franke
Spotkanie zaczęło się od prezentacji serów przez Giena Mientkiewicza i naszej degustacji. Jak powszechnie wiadomo, nie ma większego znawcy serów w Polsce niż Gieno, w związku z tym wybrał on same perełki.
Selekcja serów podczas spotkania:
Kozia rura – delikatny serek kozi, kwasowo-podpuszczkowy, jak twarożek
Pieczona Ritta – kozia ricotta zapieczona w piekarniku, w miarę słodka, nie solona
Wędzona Ritta – kozia ricotta wędzona w zimnym dymie z siana, mocny aromat dymu
Mr Wańczyk – ser krowi w typie limburskim, mocno aromatyczny, ale dość łagodny w smaku
Czarny Bez – ser krowi z suszonymi jagodami czarnego bzu, raczej wytrawny niż słodki
Bursztyn 12 – ser krowi, b. dojrzały i zwarty, o nutach nieco karmelowych
Frontiera Blue Jersey – ser krowi z przerostem pleśni, słony i słodki, nuty pieczarek i orzechów
Pijana koza – delikatny serek kozi w otulinie wytłoczyn z nalewek (czarna i czerwona porzeczka)
Czas na gotowanie
Następnie moim i czterech innych dziewczyn zadaniem było przygotowanie dań z użyciem wybranego przez nas sera.
Julita Strzałkowska (Wrząca Kuchnia) przygotowała małże w sosie winno – serowym, używając sera Frontiera Blue Jersey oraz sandacza smażonego na skórze z zapiekanką z dyni z serem Czarny Bez. Beata Królikiewicz (Niebo na talerzu) polędwiczki w kremowym sosie z dynią i pieczarkami, do sosu dodając ser Frontiera Blue Jersey. Marta Babaczyk (Kuchnia Marty) upiekła tartę z cukinią i wędzonym serem ricotta (Wędzona Ritta). Ania (Ania gotuje) sałatkę z serem Pijana koza oraz ciastka serowe z jabłkiem.
Ja natomiast przygotowałam polędwiczkę wieprzową w sosie serowo (ser Frontiera Blue Jersey) – czekoladowym z pieczonym jabłkiem z żurawiną i cynamonem. Na deser podałam carpaccio z buraków z serem Kozia rura i sosem z pomarańczy, rodzynek, cynamonu i miodu gryczanego. Poniżej zapraszam na moje przepisy oraz ich zdjęcia, których tym razem autorką jestem ja.
Carpaccio z buraka z serem kozia rura i sosem z pomarańczy z rodzynkami, cynamonem i miodem gryczanym
Składniki (porcja na 1 talerz – dla jednej bądź dwóch osób):
- 1 duży burak
- około 15 dag sera kozia rura
- wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
- wykrojone fileciki z 1 pomarańczy
- garść rodzynek
- 1 duża łyżka miodu gryczanego
- 1 kora cynamonu
- kilka jeżyn do podania
- kilka listków mięty do podania
Przyrządzenie:
Buraka lekko skrop oliwą i upiecz w piekarniku. W nagrzanym do 200 stopni z funkcją termoobiegu będzie się piekł przez około 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i obierz. Następnie pokrój w cieniutkie plasterki i rozłóż na talerzu na carpaccio.
W czasie, gdy burak się piecze przygotuj sos. Rodzynki zalej wrzątkiem. Sok z pomarańczy wlej do rondelka i dodaj korę cynamonu. Jak się lekko zredukuje dodaj cząstki pomarańczy oraz rodzynki. Gotuj do redukcji mieszając przez około 15 minut. Na koniec dodaj miód i gotuj całość około 5 – 10 minut. Sos musi mieć lekko gęstą konsystencję.
Na carpaccio z buraka ułóż palcami kawałki sera kozia rura. Udekoruj przekrojonymi na pół jeżynami oraz kawałeczkami listków mięty. Tuż przed podaniem polej carpaccio sosem z pomarańczy.
Polędwiczka wieprzowa w sosie serowo – czekoladowym z pieczonym jabłkiem z żurawiną i cynamonem
Składniki (na 2 porcje):
- 1 średniej wielkości polędwiczka
- około 10 dag sera Frontiera Blue Jersey
- około 8 dag czekolady o zawartości kakao min. 70%
- kilka kropel sosu Tabasco
- 1 łyżka miodu gryczanego
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jabłka
- duża garść suszonej żurawiny
- sok jabłkowy do namoczenia żurawiny
- 1 łyżeczka startego cynamonu
- sól i pieprz do przyprawienia polędwiczki
Przyrządzenie:
Polędwiczkę umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść z błon i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzej olej do smażenia i smaż polędwiczkę ze wszystkich stron na złoty kolor, krótko, pod koniec dodaj masło na patelnie i oblej rozpuszczonym masłem mięso. Przełóż do naczynia żaroodpornego i obłóż gałązkami świeżego rozmarynu. Odstaw na bok.
Żurawinę zalej sokiem jabłkowym.
Do garnuszka wlej śmietankę 36%, dodaj pokrojony ser oraz kawałki czekolady. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aby składniki się rozpuściły. Dodaj śmietanę 18%, sos Tabasco i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku, jeśli któregoś składnika jest za mało.
Jabłka umyj zimną wodą i obierz. Wydrąż środek i wrzuć odsączoną żurawinę. Lekko skrop jabłka sokiem i posyp cynamonem.
Piekarnik nastaw na 190 stopni z funkcją termoobiegu. Wstaw jabłka ułożone w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 20 minut. Po tym czasie, nie wyjmując jabłek, włóż do piekarnika także naczynie z polędwiczką. Piecz całość jeszcze 15 – 20 minut, w zależności od wielkości mięsa. Po 15 minutach sprawdź palcem bądź termometrem czy polędwiczka jest gotowa. Pod palcem powinna się lekko uginać, a temperatura idealna w środku do 62 stopnie.
Przed podaniem podgrzej sos serowo – czekoladowy. Na talerzu połóż porcje sosu, a na nim pokrojone na plastry polędwiczki i kawałki pieczonego jabłka z żurawiną.
Jeszcze moje zdjęcie przygotowanych przeze mnie potraw:
Smacznego bardzo!
Idźcie jeszcze na blogi moich koleżanek i sprawdźcie jak wyglądają ich przepisy dań, które przygotowały podczas spotkania z Franke. Mogę Wam zagwarantować, że jeśli przygotujecie je wszystkie dla swoich gości powstanie bez dwóch zdań idealna kolacja i wszyscy będą zachwyceni. Nasze dania przyrządzaliśmy korzystając ze sprzętów Franke (głównie piekarniki i płyty indukcyjne), a pełną całkiem sporą ofertę znajdziecie na tej stronie.