Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Przepis, na który zapraszam Was w tym wpisie jest totalnie obłędny! Krewetki z pomarańczą, kaparami, selerem naciowym i czerwoną cebulą okazały się niebywale pysznym połączeniem. Bardzo ważne jest, abyście do tej potrawy wykorzystali świeże krewetki tygrysie, które sami ugotujecie. Wtedy będą jędrne i przygotowane w punkt. Tylko wtedy ta sałatka będzie smakowała jak należy. Sałatka jest orzeźwiająca, świeża i lekka. bardzo zdrowa porcja. Idealna na ciepłe i upalne wiosenne i letnie.

krewetki z pomarańczą
Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Przyrządzenie:

Surowe krewetki oczyść, usuń pancerze, ogonki i układ pokarmowy i ugotuj w osolonym wrzątku z sokiem z połowy cytryny. Wrzuć do wody także połowę cytryny, z której wycisnąłeś sok. Gotuj krewetki przez 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż na ręczniku papierowym.
Wyfiletuj pomarańcze. Cebulę pokrój w cienkie koła. Selera naciowego pokrój drobno.
Krewetki przełóż do miski. Dodaj cząstki pomarańczy, odcedzone kapary, selera naciowego, ocet winny, rukolę, oliwę z oliwek i czerwoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Rozłóż porcje sałatki na talerze ozdabiając listkami selera naciowego.

Smacznego

krewetki z pomarańczą
Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym
krewetki z pomarańczą
Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym
krewetki z pomarańczą
Krewetki z kaparami, pomarańczą i selerem naciowym
krewetki z pomarańczą
Krewetki z kaparami, selerem naciowym i pomarańczą