Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami i bardzo mnie to cieszy. Nie mogę doczekać się tych dni, w których nie będę musiała zakładać tyle warstw ciepłych ubrań. Nie ukrywam też, że przez okres zimowy trochę sobie pofolgowałam z jedzeniem i kilka kilogramów muszę zrzucić. Też tak macie, że jak jest zimno to macie większy apetyt na dania bardziej tłuste? Mam nadzieję, że nie jestem w tym odosobniona. Czas jednak zabrać się za siebie i powrócić do dobrych nawyków żywieniowych. Idealna na początek będzie sałatka z pstrągiem wędzonym i pełnoziarnistym bądź razowym makaronem. Dodatki w tej sałatce to samo zdrowie – awokado, nasiona chia, ser feta, jajko i orzechy. Całość skropiona olejem lnianym bądź rydzowym, które oprócz walorów smakowych posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Pożywne, pyszne i dobre dla naszej wagi i naszego wyglądu danie. Domowe super food, które przygotujecie szybko i łatwo. Możecie zrobić to wieczorem, a na drugi dzień zabrać ze sobą w pudełku do pracy. Nie musicie kupować drogiej diety pudełkowej. Same (bądź sami) zrobicie to zdecydowanie taniej, lepiej i smaczniej.
Sałatka z pstrągiem wędzonym i makaronem
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw.
Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój miąższ w podłużne szerokie paski.
Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w łódeczki.
Szczypior i kolendrę posiekaj.
Z ryby oddziel mięso od skóry i ości.
Orzechy upraż na suchej patelni i grubo posiekaj.
Na talerzu połóż porcje makaronu, wędzonego pstrąga, jajka i awokado. Rękami pokrusz ser feta.
Sałatkę posyp nasionami chia, orzechami, szczypiorem i kolendrą. Z góry skrop olejem lnianym bądź rydzowym oraz sokiem z cytryny. Posyp także świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą.