O Kalerosse™ pisałam Wam w moim ostatnim przepisie, tutaj. W tym poście chciałabym pokazać Wam, że to wyjątkowe warzywo ma wiele zastosowań w potrawach i smakuje pysznie także na surowo. Po raz kolejny prezentuję przepis niezwykle prosty w wykonaniu. Smak dania to przede wszystkim jakość składników i na to stawiam tym razem. Sałatka z Kalerosse i kaszą orkiszową to niezaprzeczalnie ultra zdrowa propozycja. Na pewno obowiązkowa dla osób dbających o zdrowie i wygląd. Zbawienna, jeśli chcecie zrzucić parę zbędnych poświątecznych kilogramów. Wiem, że nie wszyscy przepadają za kaszą orkiszową, bo jest dosyć twarda. Ja taką bardzo lubię, ale fantastycznie w tej sałatce sprawdzi się także kasza jęczmienna, gryczana czy kasza jaglana (ugotowana na sypko). Tę sałatkę możecie przygotować sobie na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Możecie przygotować ją dzień wcześniej i w pudełku zabrać do pracy.
Sałatka z Kalerosse, kaszą orkiszową, serem feta, pomidorami suszonymi, nasionami chia i olejem lnianym
Przyrządzenie:
Kaszę orkiszową ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Z umytych Kalerosse™ odetnij twarde końcówki. Resztę poszatkuj.
Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
Do miski wrzuć kaszę orkiszową, dodaj poszatkowane Kalerosse™, pomidory suszone i orzeszki pinii. Rękami pokrusz ser feta i dodaj do sałatki. Wsyp nasiona chia. Wlej olej lniany. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Smacznego
*przepis na sałatkę z Kalerosse™ i kaszą orkiszową powstał we współpracy z Fit&Easy