Kalerosse pieczone

4 Sty 2017

Kalerosse™ to nowe warzywo, które wyhodowała marka Fit&Easy. Jest połączeniem brukselki i jarmużu. Polubisz je z pewnością, jeśli przepadasz za brukselką oraz jarmużem, tak jak ja. Staniesz się jego fanem także, jeśli nie lubisz tych warzyw, bo po połączeniu ich powstał nowy i wyjątkowy smak. Wyczujemy słodkość oraz orzechową nutę. Kalerosse™ przepięknie się prezentuje. Ma śliczne fioletowo – zielone listki, aż chce się je jeść! Jak zapewne się domyślacie to warzywo to istna bomba witaminowa. W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. W tym wpisie zapraszam Was na bardzo prosty w wykonaniu, ale pyszny i zdrowy przepis. Kalerosse pieczone z serem feta, miękkim serkiem kozim, orzechami pecan i nasionami chia. Po krótkim pieczeniu warzywo pozostaje al dente, co sprawia, że jest chrupkie i nie traci cennych właściwości. Potrawę tę możecie zjeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryby czy jakiegoś mięsa. Smakuje w każdym wariancie.

kalerosse pieczone

Kalerosse pieczone z serem feta, serkiem kozim i orzechami pecan

Kalerosse pieczone z serem feta, serkiem kozim i orzechami pecan

Przyrządzenie:

Kalerosse™ umyj zimną wodą i osusz. Odetnij twarde końcówki. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Pokrusz także ser feta i najlepiej małą łyżeczką rozłóż porcje miękkiego serka koziego. Całość posyp lekko pokruszonymi w rękach orzechami pecan, nasionami chia, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.

Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Wstaw Kalerosse™ na środkową półkę piekarnika i piecz przez około 20 minut. Sery, Kalerosse™ i orzechy delikatnie się zarumienią. Nie piecz za długo, aby nie spalić listków warzywa.

Podawaj gorące.

Smacznego

kalerosse pieczone

Kalerosse™

kalerosse pieczone

Kalerosse™ pieczone z serem feta, miękkim serkiem kozim i orzechami pecan

kalerosse pieczone

Kalerosse pieczone z serem feta, serkiem kozim i orzechami pecan

*przepis powstał we współpracy z Fit&Easy

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kalerosse pieczone z serami i orzechami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Restauracja Too Thai

Pod koniec lutego przy ulicy Wilczej w Warszawie została otwarta restauracja z tajskim street foodem. Uwielbiam azjatyckie smaki, dlatego bardzo ciekawa byłam tego miejsca i szybko poszłam sprawdzić jak jest. Restauracja Too Thai robi wrażenie już od wejścia, o wszystkim napiszę Wam w tym tekście. Nowa restauracja Too Thai Wnętrze restauracji jest przepiękne! Na ścianach […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]