Kalerosse pieczone

4 Sty 2017

Kalerosse™ to nowe warzywo, które wyhodowała marka Fit&Easy. Jest połączeniem brukselki i jarmużu. Polubisz je z pewnością, jeśli przepadasz za brukselką oraz jarmużem, tak jak ja. Staniesz się jego fanem także, jeśli nie lubisz tych warzyw, bo po połączeniu ich powstał nowy i wyjątkowy smak. Wyczujemy słodkość oraz orzechową nutę. Kalerosse™ przepięknie się prezentuje. Ma śliczne fioletowo – zielone listki, aż chce się je jeść! Jak zapewne się domyślacie to warzywo to istna bomba witaminowa. W zaledwie 100 g Kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. W tym wpisie zapraszam Was na bardzo prosty w wykonaniu, ale pyszny i zdrowy przepis. Kalerosse pieczone z serem feta, miękkim serkiem kozim, orzechami pecan i nasionami chia. Po krótkim pieczeniu warzywo pozostaje al dente, co sprawia, że jest chrupkie i nie traci cennych właściwości. Potrawę tę możecie zjeść jako samodzielne danie lub jako dodatek do ryby czy jakiegoś mięsa. Smakuje w każdym wariancie.

kalerosse pieczone

Kalerosse pieczone z serem feta, serkiem kozim i orzechami pecan

Kalerosse pieczone z serem feta, serkiem kozim i orzechami pecan

Przyrządzenie:

Kalerosse™ umyj zimną wodą i osusz. Odetnij twarde końcówki. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Pokrusz także ser feta i najlepiej małą łyżeczką rozłóż porcje miękkiego serka koziego. Całość posyp lekko pokruszonymi w rękach orzechami pecan, nasionami chia, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.

Nastaw piekarnik na 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Wstaw Kalerosse™ na środkową półkę piekarnika i piecz przez około 20 minut. Sery, Kalerosse™ i orzechy delikatnie się zarumienią. Nie piecz za długo, aby nie spalić listków warzywa.

Podawaj gorące.

Smacznego

kalerosse pieczone

Kalerosse™

kalerosse pieczone

Kalerosse™ pieczone z serem feta, miękkim serkiem kozim i orzechami pecan

kalerosse pieczone

Kalerosse pieczone z serem feta, serkiem kozim i orzechami pecan

*przepis powstał we współpracy z Fit&Easy

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kalerosse pieczone z serami i orzechami
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Ravioli z łososiem bałtyckim

Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]

Pasta ze śledzia na chrupiących grzankach

Kolejny tydzień z projektem Naturalnie Bałtyckie i na blogu zagościł śledź. Pomyślałam, że przygotuję go inaczej niż zwykle i powstała pasta ze śledzia. Przepis posty w wykonaniu, a efekt niezwykle zaskakujący. Do tego stopnia, że wszystkie grzanki z pastą zjadły moje dzieci, które nigdy w życiu nie zjadłyby śledzia. Co cieszy podwójnie, bo śledzie są […]