Naszła mnie ochota na makaron, co raczej nie dziwne. Chciałam go przygotować w wersji bardziej fit i zdrowo. Poczytałam trochę o rodzajach i postanowiłam spróbować kukurydziany makaron, o którym już wcześniej słyszałam wiele dobrego. Może dla niektórych z Was to ważna informacja – jest bezglutenowy. Jak się zapewne bez trudu domyślacie, zrobiony jest z mąki kukurydzianej. Bogaty jest w witaminy A, B i E oraz zawiera błonnik, magnez i potas. Zastanawiałam się jaki będzie w smaku, czy nie będzie gorszy od pszennego. Nie zawiodłam się jednak. Jest bardzo smaczny. Ma bardziej delikatną strukturę, dlatego nie trzymajcie się sztywno czasu gotowania podanego na pudełku. Mój ugotował się zdecydowanie wcześniej.
Makaron kukurydziany przygotowałam z brukselką, suszonymi pomidorami, Parmezanem i pestkami słonecznika. Bardzo prosto, pysznie i zdrowo.
Kukurydziany makaron z brukselką, suszonymi pomidorami, serem Parmezan i pestkami słonecznika
Przyrządzenie:
Cebule szalotki i czosnek obierz i posiekaj.
Pomidory suszone odsączone na ręczniku papierowym pokrój w paseczki.
Z brukselek odetnij twarde końcówki i zdejmij pojedyncze listki. Włóż je do zimnej wody i dokładnie umyj. Osusz na ręczniku papierowym.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
Makaron kukurydziany ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
W trakcie gotowania makaronu na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć szalotki i smaż, aż się zeszklą. Po tym czasie dodaj czosnek. Chwilę smaż mieszając i dodaj listki brukselki. Dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Dodaj paseczki pomidorów suszonych i wymieszaj całość.
Makaron przełóż na patelnię prosto z wody, w której się gotował. Dodaj także drobno starty Parmezan oraz pestki słonecznika. Całość delikatnie wymieszaj (kukurydziany makaron ma delikatniejszą strukturę niż pszenny).
Porcje makaronu nałóż na talerze i posyp z góry świeżo zmielonym czarnym pieprzem (jeśli nie lubisz to nie musisz 😉 )
Smacznego
Tutaj możecie obejrzeć jak przygotowuję to danie: