Jesienne menu w Blue Cactus z blogiem Ale Meksyk!

Niedawno miałam ogromną przyjemność brania udziału w spotkaniu kulinarnym w warszawskiej restauracji Blue Cactus. Podczas warsztatów przyrządzaliśmy dania, których pomysłodawcami są Magda i Łukasz Sawa z bloga Ale Meksyk. Przygotowali oni wkładkę do jesiennego menu restauracji. Bardzo to cieszy, gdy przyjaciele robią fajne i pyszne rzeczy. A jest bardzo smacznie, o czym możecie przekonać się wybierając się do restauracji do końca listopada i próbując co oferuje jesienne menu w Blue Cactus.

jesienne menu w Blue Cactus
Menu Smaki Jesieni z Ale Meksyk!

Jesienne menu w Blue Cactus z blogiem Ale Meksyk!

Podczas spotkania właściciel restauracji opowiadał nam w jaki sposób „wdraża” się nowe potrawy do karty. Dowiedzieliśmy się jak to wygląda od kuchni. Trzeba pamiętać  jaka jest grupa docelowa, kto jest klientem restauracji. Jak układać menu dbając o koszty. Zdradził nam jak „sprzedaje się” jesienna wkładka do karty skomponowana przez Magdę i Łukasza. Pokazał nam funkcjonowanie restauracji od strony biznesowej. Bardzo ciekawa lekcja. Zwłaszcza, że przekazana od właściciela restauracji, która z powodzeniem działa w Warszawie już 20 lat.

jesienne menu w Blue Cactus
Smaki jesieni w Blue Cactus z Ale Meksyk

Na warsztatach przygotowywaliśmy wszystkie pozycje z jesiennej wkładki do menu. Wszystkie obłędne i zdecydowanie odpowiadające mojemu gustowi – dobrze przyprawione, idealnie zbilansowane smaki i duuużo kolendry.

jesienne menu w Blue Cactus
Warsztaty w Blue Cactus
jesienne menu w Blue Cactus
Warsztaty w Blue Cactus
jesienne menu w Blue Cactus
Warsztaty w Blue Cactus
jesienne menu w Blue Cactus
Warsztaty w Blue Cactus

Jesienne menu w Blue Cactus zaproponowane przez Magdę i Łukasza to: chili sin carne, krem z kolendry i cukinii, jesienna quesadilla vege, quesadilla chorizo, quesadilla z wędzonym mostkiem, taco achiote kurczak, taco z wędzoną kaczką, taco z wędzonym mostkiem i na deser – churros.

Dzięki uprzejmości autorów oraz właściciela restauracji, podzielę się z Wami jednym z przepisów na danie z jesiennej karty Blue Cactus.

Quesadilla z ziemniakami i chorizo

Składniki (na 4 porcje):

  • ziemniaki – 4 – 5 średniej wielkości
  • cebula – 1/2 średniej białej lub czerwonej
  • kiełbasa chorizo – ok. 100 – 150 g
  • ser mozzarella starty – ok. 250 g
  • tortille kukurydziane i pszenne (średnica 15 cm) – 8 sztuk
  • świeży tymianek – kilka gałązek
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • sól i pieprz – do smaku
  • masło – 2 łyżki

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i podgotowujemy ok. 15 minut. W czasie gotowania ziemniaków przygotowujemy pozostałe składniki. Kroimy cebulę w drobną kostkę i podobnie kiełbasę chorizo.

Ziemniaki odcedzamy i kroimy w kostkę, o średnicy ok. 1cm x 1cm.

Podgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oliwy. Na podgrzany tłuszcz wrzucamy poszatkowaną cebulę i podsmażamy, aż się lekko zarumieni – około 1 minutę. Do cebuli dodajemy ziemniaki i kiełbasę chorizo. Wszystko razem mieszamy i smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby wszystko odpoczęło. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.

Rozkładamy placki tortilli i na połowie w kolejności układamy: ser, mieszankę z patelni w postaci ziemniaków, chorizo i cebuli. Na górę ponownie sypiemy ser i tortillę składamy na pół.

Tak przygotowane tortille quesadillas podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Jak tortilla ładnie się zarumieni z jednej strony, odwracamy ją na drugą stronę i ponownie podsmażamy. Zdejmujemy z patelni, kroimy w trójkąciki i rozkładamy na talerze. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z salsą fresca.

jesienne menu w Blue Cactus
Quesadilla z chorizo i ziemniakami
jesienne menu w Blue Cactus
Chili sin carne z chlebkiem kukurydzianym
jesienne menu w Blue Cactus
Krem z kolendry i cukinii
jesienne menu w Blue Cactus
Jesienna quesadilla vege
jesienne menu w Blue Cactus
Quesadilla z wędzonym mostkiem
jesienne menu w Blue Cactus
Taco achiote kurczak
jesienne menu w Blue Cactus
Taco z wędzoną kaczką
jesienne menu w Blue Cactus
Taco z wędzonym mostkiem
jesienne menu w Blue Cactus
Churros

Restauracja Blue Cactus

ul. Zajączkowska 11, 00-785 Warszawa

tel. (+ 48 22) 851 23 23
email: recepcja@bluecactus.pl

*Wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Magdy i Łukasza Ale Meksyk!