Niedawno miałam ogromną przyjemność brania udziału w spotkaniu kulinarnym w warszawskiej restauracji Blue Cactus. Podczas warsztatów przyrządzaliśmy dania, których pomysłodawcami są Magda i Łukasz Sawa z bloga Ale Meksyk. Przygotowali oni wkładkę do jesiennego menu restauracji. Bardzo to cieszy, gdy przyjaciele robią fajne i pyszne rzeczy. A jest bardzo smacznie, o czym możecie przekonać się wybierając się do restauracji do końca listopada i próbując co oferuje jesienne menu w Blue Cactus.
Jesienne menu w Blue Cactus z blogiem Ale Meksyk!
Podczas spotkania właściciel restauracji opowiadał nam w jaki sposób „wdraża” się nowe potrawy do karty. Dowiedzieliśmy się jak to wygląda od kuchni. Trzeba pamiętać jaka jest grupa docelowa, kto jest klientem restauracji. Jak układać menu dbając o koszty. Zdradził nam jak „sprzedaje się” jesienna wkładka do karty skomponowana przez Magdę i Łukasza. Pokazał nam funkcjonowanie restauracji od strony biznesowej. Bardzo ciekawa lekcja. Zwłaszcza, że przekazana od właściciela restauracji, która z powodzeniem działa w Warszawie już 20 lat.
Na warsztatach przygotowywaliśmy wszystkie pozycje z jesiennej wkładki do menu. Wszystkie obłędne i zdecydowanie odpowiadające mojemu gustowi – dobrze przyprawione, idealnie zbilansowane smaki i duuużo kolendry.
Jesienne menu w Blue Cactus zaproponowane przez Magdę i Łukasza to: chili sin carne, krem z kolendry i cukinii, jesienna quesadilla vege, quesadilla chorizo, quesadilla z wędzonym mostkiem, taco achiote kurczak, taco z wędzoną kaczką, taco z wędzonym mostkiem i na deser – churros.
Dzięki uprzejmości autorów oraz właściciela restauracji, podzielę się z Wami jednym z przepisów na danie z jesiennej karty Blue Cactus.
Quesadilla z ziemniakami i chorizo
Składniki (na 4 porcje):
- ziemniaki – 4 – 5 średniej wielkości
- cebula – 1/2 średniej białej lub czerwonej
- kiełbasa chorizo – ok. 100 – 150 g
- ser mozzarella starty – ok. 250 g
- tortille kukurydziane i pszenne (średnica 15 cm) – 8 sztuk
- świeży tymianek – kilka gałązek
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- sól i pieprz – do smaku
- masło – 2 łyżki
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy ok. 15 minut. W czasie gotowania ziemniaków przygotowujemy pozostałe składniki. Kroimy cebulę w drobną kostkę i podobnie kiełbasę chorizo.
Ziemniaki odcedzamy i kroimy w kostkę, o średnicy ok. 1cm x 1cm.
Podgrzewamy patelnię i wlewamy łyżkę oliwy. Na podgrzany tłuszcz wrzucamy poszatkowaną cebulę i podsmażamy, aż się lekko zarumieni – około 1 minutę. Do cebuli dodajemy ziemniaki i kiełbasę chorizo. Wszystko razem mieszamy i smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby wszystko odpoczęło. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki.
Rozkładamy placki tortilli i na połowie w kolejności układamy: ser, mieszankę z patelni w postaci ziemniaków, chorizo i cebuli. Na górę ponownie sypiemy ser i tortillę składamy na pół.
Tak przygotowane tortille quesadillas podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle. Jak tortilla ładnie się zarumieni z jednej strony, odwracamy ją na drugą stronę i ponownie podsmażamy. Zdejmujemy z patelni, kroimy w trójkąciki i rozkładamy na talerze. Posypujemy świeżą kolendrą. Podajemy z salsą fresca.
Restauracja Blue Cactus
ul. Zajączkowska 11, 00-785 Warszawa
tel. (+ 48 22) 851 23 23
email: recepcja@bluecactus.pl
*Wszystkie zdjęcia w tym wpisie są autorstwa Magdy i Łukasza Ale Meksyk!