Krokiety z dorsza i kaparów – hiszpańskie tapas

Wiecie już, że zakochałam się w Hiszpanii i jej wspaniałej kuchni. W związku z tym coraz częściej przygotowuję dania z ich produktami oraz hiszpańskie tapas. Po podróży kulinarnej w Barcelonie moja głowa „otworzyła” się na eksperymenty tapasowe i zdecydowanie więcej pomysłów udaje mi się stworzyć. Także dzięki Złoto Hiszpanii mam możliwości korzystania z najlepszych rarytasów i produktów hiszpańskich. Dzisiaj prezentuję Wam hiszpańskie tapas – krokiety z dorsza i kaparów podane z sosem aioli. Są przepyszne. Idealne na przekąskę do wina i spotkania z przyjaciółmi.

krokiety z dorsza

Krokiety z dorsza i kaparów – hiszpańskie tapas

Przyrządzenie:

Przygotuj sos aioli. W blenderze zmiksuj żółtka z czosnkiem. Miksując dolewaj olej cienkim strumieniem. Dolej także sok z cytryny. Gdy powstanie gęsta trochę majonezowa masa, dolej 2 łyżki wody, wrzuć szafran, sól i pieprz. Dokładnie zmiksuj sos i odstaw.

Filety z dorsza włóż do dużej patelni. Wlej mleko, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś filety około 8 minut, aż dorsz będzie gotowy. Wyjmij filety łyżką cedzakową i przełóż do miski. Mleko przelej do miseczki i zostaw.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie z oliwą. Wlej mleko i wymieszaj wszystko tak, aby powstała gładka mikstura. Zdejmij z ognia.

Filety z dorsza rozgnieć widelcem i dodaj miksturę z mleka. Wymieszaj całość. Dodaj posiekane kapary, paprykę, czosnek, sok z cytryny i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj miskę i odstaw na 2 – 3 godziny, a najlepiej na noc.

Po tym czasie na jednym talerzy roztrzep jajko, na drugim wymieszaj bułkę tartą z sezamem. Z masy z dorsza i kaparów uformuj rękami 12 krokietów. Obtocz je w jajku, następnie w bułce tartej z sezamem. Odstaw na 1 godzinę.

Rozgrzej olej kukurydziany w głębokiej patelni lub frytkownicy. Smaż krokiety ze wszystkich stron, aż nabiorą złocistej barwy. Zdejmij i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.

Krokiety z dorszem podawaj gorące z sosem aioli.

Smacznego.

krokiety z dorsza

krokiety z dorsza

krokiety z dorsza

  • 350 g świeżych filetów z dorsza
  • 300 ml mleka
  • hiszpańska oliwa z oliwek
  • mąka pszenna
  • 4 łyżki kaparów sparzonych wrzątkiem i posiekanych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • biały sezam
  • olej kukurydziany do głębokiego smażenia
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

sos aioli:

  • 3 żółtka
  • hiszpańska oliwa z oliwek Arbekinek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz