Danie główne, które zaprezentowałam podczas Festiwalu Kuchni Włoskiej w E.Leclerc w Radomiu to fusilli alla napoletana, czyli makaron fusilli w sosie pomidorowym.
Fusilli alla napoletana
Przyrządzenie:
Boczek pokrój w kostkę. Łodygi selera naciowego obierz z włókien. Posiekaj drobno cebulę, marchewkę, czosnek i selera naciowego.
Podsmaż boczek na patelni. Po chwili dodaj warzywa i smaż na małym gazie, mieszając.
Wlej wino i zagotuj. Dodaj pomidory w puszce wraz zalewą. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Ugotuj sos.
W tym czasie zagotuj wodę. Posól i ugotuj makaron prawie al dente.
Rozgnieć serek ricottę widelcem.
Dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu do sosu. Odlej makaron i wymieszaj z sosem. Wmieszaj starty parmezan, ricottę i listki oregano. Dopraw solą i pieprzem. Pozostały ser parmezan podawaj oddzielnie do potrawy.
Smacznego