Grzybowe lasagne z cukinią

Jak już wcześniej zapowiadałam – październik u „Czosnka” to miesiąc makaronowy. Dzisiaj cudownie pyszne grzybowe lasagne z cukinią. Dodałam do potrawy prawdziwki i podgrzybki suszone, świeże pieczarki i cukinię.
Sos pomidorowy, który przyrządziłam samodzielnie, wzbogaciłam o grzybową nutę – wywar, który powstał z namaczania grzybów. Do tego sos beszamelowy. Na wierzch natomiast posypałam starty ser Wijngaard Affine – 12 miesięczny ser z truflą letnią. Danie obłędne, którego smak na długo pozostaje niezapomniany. Przyrządzę go zapewne jeszcze wiele razy. Was też do tego namawiam.

Makaron ten to moja trzecia propozycja do konkursu dla blogerów – „Makaronowe inspiracje Lubelli”.
Zapraszam.

grzybowe lasagne
Grzybowe lasagne z cukinią

Grzybowe lasagne z cukinią

Przyrządzenie:

Na opakowaniu makaronu jest zalecenie, aby płaty przed przyrządzeniem dania uprzednio podgotować. Możesz to zrobić i zapiekać lasagne jedynie 20 minut. Ja nie podgotowuję ich i w związku z tym piekę lasagne minut 40.
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i namaczaj około 20 minut. Po tym czasie odsącz grzyby z wywaru i pokrój na mniejsze kawałki. Powstałego wywaru grzybowego nie wylewaj.
Przygotuj sos pomidorowy. W garnuszku rozgrzej oliwę i dodaj cebulę. Po chwili dodaj pokrojony czosnek i pomidory. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Dolej wywar grzybowy. Gotuj około 5 minut. Zmiksuj.
Na rozgrzanej oliwie smaż z obydwu stron posolone i posypane świeżo zmielonym pieprzem plastry cukinii. Usmażone, odkładaj na talerz obłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął tłuszcz.
Ponownie rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Smaż chwilę i dodaj grzyby suszone oraz pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż grzyby całkowicie wchłoną powstałą wodę, ale nie będą rumiane.
Przygotuj sos beszamelowy. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i zamieszaj. Cały czas mieszając, powoli dolewaj mleka. Zetrzyj gałkę muszkatołową, do smaku. Mieszaj aż powstanie gładki gęsty sos, następnie zdejmij rondelek z ognia.
Na dnie formy lub dwóch foremek do zapiekania, nałóż porcję sosu pomidorowego. Ułóż plastry lasagne, plastry cukinii oraz grzyby z cebulą. Zalej kolejną porcją sosu pomidorowego oraz porcją sosu beszamelowego. Ponownie połóż plastry makaronu, cukinię i grzyby i raz jeszcze zalej obydwoma sosami. W zależności od głębokości formy – powtarzaj tę czynność bądź połóż ostatnią porcję lasagne, zalej obydwoma sosami i posyp zapiekankę startym serem z truflą. Jeśli nie posiadasz takiego sera, parmezan bądź inny twardy będzie także idealnie pasował.
Jeśli podgotowałeś uprzednio plastry lasagne – piecz zapiekankę w piekarniku nagrzanym na 190 stopni, około 20 minut. Jeśli jednak tego nie zrobiłeś – piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, na ruszcie środkowym.
Wyjmij zapiekankę i po 5 minutach podawaj, posypaną listkami świeżego tymianku.
Smacznego
Grzybowe lasagne
Grzybowe lasagne z cukinią
grzybowe lasagne
Grzybowe lasagne z cukinią
Grzybowe lasagne
Grzybowe lasagne z cukinią
Grzybowe lasagne
Grzybowe lasagne z cukinią
  • płaty makaronu lasagne Lubella
  • 10 dag suszonych grzybów (ja miałam podgrzybki i prawdziwki)
  • 50 dag pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
  • 60 dag cukinii umytej i pokrojonej w podłużne dość cienkie plastry
  • 1 cebula obrana i pokrojona w piórka
  • ser Wijngaard Affine z letnią truflą
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
sos beszamelowy:
  • duża łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 szklanki pełnotłustego mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
sos pomidorowy:
  • 0,5 kg dojrzałych pomidorów lub 1 puszka całych pomidorów z zalewą (ja dzisiaj użyłam z puszki, bo niestety nie było ładnych świeżych)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 obrany i pokrojone w plasterki ząbki czosnku
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • garść posiekanego świeżego oregano
  • sól i pieprz