4 sty 2017
O Kalerosse™ pisałam Wam w moim ostatnim przepisie, tutaj. W tym poście chciałabym pokazać Wam, że to wyjątkowe warzywo ma wiele zastosowań w potrawach i smakuje pysznie także na surowo. Po raz kolejny prezentuję przepis niezwykle prosty w wykonaniu. Smak dania to przede wszystkim jakość składników i na to stawiam tym razem. Sałatka z Kalerosse i kaszą orkiszową to niezaprzeczalnie ultra zdrowa propozycja. Na pewno obowiązkowa dla osób dbających o zdrowie i wygląd. Zbawienna, jeśli chcecie zrzucić parę zbędnych poświątecznych kilogramów. Wiem, że nie wszyscy przepadają za kaszą orkiszową, bo jest dosyć twarda. Ja taką bardzo lubię, ale fantastycznie w tej sałatce sprawdzi się także kasza jęczmienna, gryczana czy kasza jaglana (ugotowana na sypko). Tę sałatkę możecie przygotować sobie na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Możecie przygotować ją dzień wcześniej i w pudełku zabrać do pracy.
Sałatka z Kalerosse, kaszą orkiszową, serem feta, pomidorami suszonymi, nasionami chia i olejem lnianym
Kaszę orkiszową ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
Z umytych Kalerosse™ odetnij twarde końcówki. Resztę poszatkuj.
Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki.
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.
Do miski wrzuć kaszę orkiszową, dodaj poszatkowane Kalerosse™, pomidory suszone i orzeszki pinii. Rękami pokrusz ser feta i dodaj do sałatki. Wsyp nasiona chia. Wlej olej lniany. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Sałatka z Kalerosse, kaszą orkiszową, suszonymi pomidorami, serem feta, orzeszkami pinii, nasionami chia i olejem lnianym
Warzywo Kalerosse
Sałatka z Kalerosse, kaszą orkiszową, suszonymi pomidorami, serem feta, orzeszkami pinii, nasionami chia i olejem lnianym
Sałatka z Kalerosse, kaszą orkiszową, suszonymi pomidorami, serem feta, orzeszkami pinii, nasionami chia i olejem lnianym
Sałatka z Kalerosse, kaszą orkiszową, suszonymi pomidorami, serem feta, orzeszkami pinii, nasionami chia i olejem lnianym
*przepis na sałatkę z Kalerosse™ i kaszą orkiszową powstał we współpracy z Fit&Easy
Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]
W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]