4 lis 2016
Naszła mnie ochota na makaron, co raczej nie dziwne. Chciałam go przygotować w wersji bardziej fit i zdrowo. Poczytałam trochę o rodzajach i postanowiłam spróbować kukurydziany makaron, o którym już wcześniej słyszałam wiele dobrego. Może dla niektórych z Was to ważna informacja – jest bezglutenowy. Jak się zapewne bez trudu domyślacie, zrobiony jest z mąki kukurydzianej. Bogaty jest w witaminy A, B i E oraz zawiera błonnik, magnez i potas. Zastanawiałam się jaki będzie w smaku, czy nie będzie gorszy od pszennego. Nie zawiodłam się jednak. Jest bardzo smaczny. Ma bardziej delikatną strukturę, dlatego nie trzymajcie się sztywno czasu gotowania podanego na pudełku. Mój ugotował się zdecydowanie wcześniej.
Makaron kukurydziany przygotowałam z brukselką, suszonymi pomidorami, Parmezanem i pestkami słonecznika. Bardzo prosto, pysznie i zdrowo.
Kukurydziany makaron z brukselką i suszonymi pomidorami
Cebule szalotki i czosnek obierz i posiekaj.
Pomidory suszone odsączone na ręczniku papierowym pokrój w paseczki.
Z brukselek odetnij twarde końcówki i zdejmij pojedyncze listki. Włóż je do zimnej wody i dokładnie umyj. Osusz na ręczniku papierowym.
Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
Makaron kukurydziany ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie.
W trakcie gotowania makaronu na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć szalotki i smaż, aż się zeszklą. Po tym czasie dodaj czosnek. Chwilę smaż mieszając i dodaj listki brukselki. Dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu około 5 minut. Dodaj paseczki pomidorów suszonych i wymieszaj całość.
Makaron przełóż na patelnię prosto z wody, w której się gotował. Dodaj także drobno starty Parmezan oraz pestki słonecznika. Całość delikatnie wymieszaj (kukurydziany makaron ma delikatniejszą strukturę niż pszenny).
Porcje makaronu nałóż na talerze i posyp z góry świeżo zmielonym czarnym pieprzem (jeśli nie lubisz to nie musisz 😉 )
Tutaj możecie obejrzeć jak przygotowuję to danie:
Kukurydziany makaron z brukselką i suszonymi pomidorami
Kukurydziany makaron z brukselką i suszonymi pomidorami
Przepis na kotlety rybne ze śledzia wpadł mi do głowy jak zastanawiałam się nad tym jak „przemycić” dzieciom śledzie. Prawda jest taka, że to specyficzna ryba i raczej trudno dzieci do niej przekonać. Przeważnie zaczynamy jadać tę rybę jak jesteśmy starsi. Pomyślałam zatem, że przygotuję je w formie kotletów w chrupiącej panierce. I był to […]
Mikołajki już jutro. W prezencie dla swoich bliskich i siebie przygotujcie z tej okazji wyjątkową kolację. Proponuję ravioli z łososiem bałtyckim i serkiem mascarpone z ziołami, polane palonym masłem z prażonymi orzechami włoskimi. Zapewne będzie to idealna okazja do spędzenia wspólnego czasu. To również zdrowe i pyszne danie dla dzieci – z przyjemnością patrzę jak […]