14 gru 2014
Wiecie już, że zakochałam się w Hiszpanii i jej wspaniałej kuchni. W związku z tym coraz częściej przygotowuję dania z ich produktami oraz hiszpańskie tapas. Po podróży kulinarnej w Barcelonie moja głowa „otworzyła” się na eksperymenty tapasowe i zdecydowanie więcej pomysłów udaje mi się stworzyć. Także dzięki Złoto Hiszpanii mam możliwości korzystania z najlepszych rarytasów i produktów hiszpańskich. Dzisiaj prezentuję Wam hiszpańskie tapas – krokiety z dorsza i kaparów podane z sosem aioli. Są przepyszne. Idealne na przekąskę do wina i spotkania z przyjaciółmi.
Przygotuj sos aioli. W blenderze zmiksuj żółtka z czosnkiem. Miksując dolewaj olej cienkim strumieniem. Dolej także sok z cytryny. Gdy powstanie gęsta trochę majonezowa masa, dolej 2 łyżki wody, wrzuć szafran, sól i pieprz. Dokładnie zmiksuj sos i odstaw.
Filety z dorsza włóż do dużej patelni. Wlej mleko, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i duś filety około 8 minut, aż dorsz będzie gotowy. Wyjmij filety łyżką cedzakową i przełóż do miski. Mleko przelej do miseczki i zostaw.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie z oliwą. Wlej mleko i wymieszaj wszystko tak, aby powstała gładka mikstura. Zdejmij z ognia.
Filety z dorsza rozgnieć widelcem i dodaj miksturę z mleka. Wymieszaj całość. Dodaj posiekane kapary, paprykę, czosnek, sok z cytryny i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj miskę i odstaw na 2 – 3 godziny, a najlepiej na noc.
Po tym czasie na jednym talerzy roztrzep jajko, na drugim wymieszaj bułkę tartą z sezamem. Z masy z dorsza i kaparów uformuj rękami 12 krokietów. Obtocz je w jajku, następnie w bułce tartej z sezamem. Odstaw na 1 godzinę.
Rozgrzej olej kukurydziany w głębokiej patelni lub frytkownicy. Smaż krokiety ze wszystkich stron, aż nabiorą złocistej barwy. Zdejmij i przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu.
Krokiety z dorszem podawaj gorące z sosem aioli.
Smacznego.
Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]
Pieczone bakłażany przeważnie przygotowuję wiosną i latem, na grillu. Mamy już niestety pogodę zupełnie nie na gotowanie na dworze. W takiej sytuacji fantastyczna i pomocna jest patelnia grillowa Bestpan. Poniżej przeczytajcie o jej walorach, potem zobaczcie przepis, a na samym dole łapcie ode mnie kod rabatowy, abyście mogli sami sprawdzić jak doskonałe są sprzęty AMT. […]