Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

23 mar 2017

Przepis, na który zapraszam Was w tym wpisie jest totalnie obłędny! Krewetki z pomarańczą, kaparami, selerem naciowym i czerwoną cebulą okazały się niebywale pysznym połączeniem. Bardzo ważne jest, abyście do tej potrawy wykorzystali świeże krewetki tygrysie, które sami ugotujecie. Wtedy będą jędrne i przygotowane w punkt. Tylko wtedy ta sałatka będzie smakowała jak należy. Sałatka jest orzeźwiająca, świeża i lekka. bardzo zdrowa porcja. Idealna na ciepłe i upalne wiosenne i letnie.

krewetki z pomarańczą

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Przyrządzenie:

Surowe krewetki oczyść, usuń pancerze, ogonki i układ pokarmowy i ugotuj w osolonym wrzątku z sokiem z połowy cytryny. Wrzuć do wody także połowę cytryny, z której wycisnąłeś sok. Gotuj krewetki przez 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż na ręczniku papierowym.
Wyfiletuj pomarańcze. Cebulę pokrój w cienkie koła. Selera naciowego pokrój drobno.
Krewetki przełóż do miski. Dodaj cząstki pomarańczy, odcedzone kapary, selera naciowego, ocet winny, rukolę, oliwę z oliwek i czerwoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Rozłóż porcje sałatki na talerze ozdabiając listkami selera naciowego.

Smacznego

krewetki z pomarańczą

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

krewetki z pomarańczą

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

krewetki z pomarańczą

Krewetki z kaparami, pomarańczą i selerem naciowym

krewetki z pomarańczą

Krewetki z kaparami, selerem naciowym i pomarańczą



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]




[instagram-feed]