23 mar 2017
Przepis, na który zapraszam Was w tym wpisie jest totalnie obłędny! Krewetki z pomarańczą, kaparami, selerem naciowym i czerwoną cebulą okazały się niebywale pysznym połączeniem. Bardzo ważne jest, abyście do tej potrawy wykorzystali świeże krewetki tygrysie, które sami ugotujecie. Wtedy będą jędrne i przygotowane w punkt. Tylko wtedy ta sałatka będzie smakowała jak należy. Sałatka jest orzeźwiająca, świeża i lekka. bardzo zdrowa porcja. Idealna na ciepłe i upalne wiosenne i letnie.
Surowe krewetki oczyść, usuń pancerze, ogonki i układ pokarmowy i ugotuj w osolonym wrzątku z sokiem z połowy cytryny. Wrzuć do wody także połowę cytryny, z której wycisnąłeś sok. Gotuj krewetki przez 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż na ręczniku papierowym.
Wyfiletuj pomarańcze. Cebulę pokrój w cienkie koła. Selera naciowego pokrój drobno.
Krewetki przełóż do miski. Dodaj cząstki pomarańczy, odcedzone kapary, selera naciowego, ocet winny, rukolę, oliwę z oliwek i czerwoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Rozłóż porcje sałatki na talerze ozdabiając listkami selera naciowego.
Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]
Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]