Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

23 Mar 2017

Przepis, na który zapraszam Was w tym wpisie jest totalnie obłędny! Krewetki z pomarańczą, kaparami, selerem naciowym i czerwoną cebulą okazały się niebywale pysznym połączeniem. Bardzo ważne jest, abyście do tej potrawy wykorzystali świeże krewetki tygrysie, które sami ugotujecie. Wtedy będą jędrne i przygotowane w punkt. Tylko wtedy ta sałatka będzie smakowała jak należy. Sałatka jest orzeźwiająca, świeża i lekka. bardzo zdrowa porcja. Idealna na ciepłe i upalne wiosenne i letnie.

krewetki z pomarańczą

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

Przyrządzenie:

Surowe krewetki oczyść, usuń pancerze, ogonki i układ pokarmowy i ugotuj w osolonym wrzątku z sokiem z połowy cytryny. Wrzuć do wody także połowę cytryny, z której wycisnąłeś sok. Gotuj krewetki przez 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i połóż na ręczniku papierowym.
Wyfiletuj pomarańcze. Cebulę pokrój w cienkie koła. Selera naciowego pokrój drobno.
Krewetki przełóż do miski. Dodaj cząstki pomarańczy, odcedzone kapary, selera naciowego, ocet winny, rukolę, oliwę z oliwek i czerwoną cebulę. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.
Rozłóż porcje sałatki na talerze ozdabiając listkami selera naciowego.

Smacznego

krewetki z pomarańczą

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

krewetki z pomarańczą

Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym

krewetki z pomarańczą

Krewetki z kaparami, pomarańczą i selerem naciowym

krewetki z pomarańczą

Krewetki z kaparami, selerem naciowym i pomarańczą

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Krewetki z pomarańczą, kaparami i selerem naciowym
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Kukurydziane placki z cukinii

Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo i bardzo często przyrządzam z nią placki w przeróżnych kombinacjach. Tym razem po raz kolejny nie chciałam używać mąki pszennej i przygotowałam placuszki bezglutenowe. Kukurydziane placki z cukinii, które prezentuję Wam w tym wpisie są delikatne i puszyste dzięki kefirowi, który jest jednym ze składników ciasta. Placuszki doprawiłam także dużą […]

Przepis na kalmary w azjatyckich smakach

Kocham kalmary i stwierdzam, że zdecydowanie za rzadko przygotowuję je w domu. Podczas zakupów trafiłam na świeżutkie i nie mogłam nie zabrać ich do domu. W tym poście przedstawiam Wam przepis na kalmary w azjatyckich smakach. Totalnie mój autorski pomysł, zatem nie czepiajcie się, że np. w Tajlandii takich nie jedliście. Co do przypraw – […]