Idealna kolacja z Franke

Zaczynam pisać ten post i uśmiecham się sama do siebie… Będzie to wpis o fantastycznym spotkaniu, ze wspaniałymi ludźmi,  w ukochanym przeze mnie studiu kulinarnym. Z pysznymi potrawami, serami i winem w tle. Brzmi jakby idealnie, prawda? Otóż zapraszam Was serdecznie na relację z warsztatów kulinarnych z Franke, które odbyły się w Smolna8Studio. Kilka blogerek (w tym ja rzecz jasna) przygotowało swoje autorskie potrawy z serami rekomendowanymi przez papieża serowego Giena Mientkiewicza i tak powstała idealna kolacja z Franke.

kolacja idealna
Idealna kolacja z Franke

Idealna kolacja z Franke

Spotkanie zaczęło się od prezentacji serów przez Giena Mientkiewicza i naszej degustacji. Jak powszechnie wiadomo, nie ma większego znawcy serów w Polsce niż Gieno, w związku z tym wybrał on same perełki.

Selekcja serów podczas spotkania:

Kozia rura – delikatny serek kozi, kwasowo-podpuszczkowy, jak twarożek
Pieczona Ritta – kozia ricotta zapieczona w piekarniku, w miarę słodka, nie solona
Wędzona Ritta – kozia ricotta wędzona w zimnym dymie z siana, mocny aromat dymu
Mr Wańczyk – ser krowi w typie limburskim, mocno aromatyczny, ale dość łagodny w smaku
Czarny Bez – ser krowi z suszonymi jagodami czarnego bzu, raczej wytrawny niż słodki
Bursztyn 12 – ser krowi, b. dojrzały i zwarty, o nutach nieco karmelowych
Frontiera Blue Jersey – ser krowi z przerostem pleśni, słony i słodki, nuty pieczarek i orzechów
Pijana koza – delikatny serek kozi w otulinie wytłoczyn z nalewek (czarna i czerwona porzeczka)

idealna kolacja
Gieno Mientkiewicz opowiada o serach (foto Home Photo Shot)
idealna kolacja
Sery (foto Home Photo Shot)
idealna kolacja
Panel serowy (foto Home Photo Shot)
idealna kolacja
Panel serowy
idealna kolacja
Pijana koza
idealna kolacja
Panel serowy
idealna kolacja
Panel serowy

Czas na gotowanie

Następnie moim i czterech innych dziewczyn zadaniem było przygotowanie dań z użyciem wybranego przez nas sera.

Julita Strzałkowska (Wrząca Kuchnia) przygotowała małże w sosie winno – serowym, używając sera Frontiera Blue Jersey oraz sandacza smażonego na skórze z zapiekanką z dyni z serem Czarny Bez. Beata Królikiewicz (Niebo na talerzu) polędwiczki w kremowym sosie z dynią i pieczarkami, do sosu dodając ser Frontiera Blue Jersey. Marta Babaczyk (Kuchnia Marty) upiekła tartę z cukinią i wędzonym serem ricotta (Wędzona Ritta). Ania (Ania gotuje) sałatkę z serem Pijana koza oraz ciastka serowe z jabłkiem.

idealna kolacja
Gotujemy(foto Home Photo Shot)
idealna kolacja
Gotujemy z Franke
idealna kolacja
Gotowanie z Franke
idealna kolacja
Małże Julity (foto Home Photo Shot)
idealna kolacja
Sandacz Julity (foto Home Photo Shot)
idealna kolacja
Sałatka Ani
idealna kolacja
Ciastka Ani
idealna kolacja
Tarta Marty
idealna kolacja
Polędwiczki Beaty
idealna kolacja
Moje carpaccio z buraka z serem kozim
idealna kolacja
Moja polędwiczka wieprzowa w sosie serowo – czekoladowym z jabłkiem pieczonym z żurawiną i cynamonem

Ja natomiast przygotowałam polędwiczkę wieprzową w sosie serowo (ser Frontiera Blue Jersey) – czekoladowym z pieczonym jabłkiem z żurawiną i cynamonem. Na deser podałam carpaccio z buraków z serem Kozia rura i sosem z pomarańczy, rodzynek, cynamonu i miodu gryczanego. Poniżej zapraszam na moje przepisy oraz ich zdjęcia, których tym razem autorką jestem ja.

Carpaccio z buraka z serem kozia rura i sosem z pomarańczy z rodzynkami, cynamonem i miodem gryczanym

Składniki (porcja na 1 talerz – dla jednej bądź dwóch osób):
  • 1 duży burak
  • około 15 dag sera kozia rura
  • wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • wykrojone fileciki z 1 pomarańczy
  • garść rodzynek
  • 1 duża łyżka miodu gryczanego
  • 1 kora cynamonu
  • kilka jeżyn do podania
  • kilka listków mięty do podania
Przyrządzenie:

Buraka lekko skrop oliwą i upiecz w piekarniku. W nagrzanym do 200 stopni z funkcją termoobiegu będzie się piekł przez około 1 godzinę. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia i obierz. Następnie pokrój w cieniutkie plasterki i rozłóż na talerzu na carpaccio.

W czasie, gdy burak się piecze przygotuj sos. Rodzynki zalej wrzątkiem. Sok z pomarańczy wlej do rondelka i dodaj korę cynamonu. Jak się lekko zredukuje dodaj cząstki pomarańczy oraz rodzynki. Gotuj do redukcji mieszając przez około 15 minut. Na koniec dodaj miód  i gotuj całość około 5 – 10 minut. Sos musi mieć lekko gęstą konsystencję.

Na carpaccio z buraka ułóż palcami kawałki sera kozia rura. Udekoruj przekrojonymi na pół jeżynami oraz kawałeczkami listków mięty. Tuż przed podaniem polej carpaccio sosem z pomarańczy.

Polędwiczka wieprzowa w sosie serowo – czekoladowym z pieczonym jabłkiem z żurawiną i cynamonem

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 średniej wielkości polędwiczka
  • około 10 dag sera Frontiera Blue Jersey
  • około 8 dag czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jabłka
  • duża garść suszonej żurawiny
  • sok jabłkowy do namoczenia żurawiny
  • 1 łyżeczka startego cynamonu
  • sól i pieprz do przyprawienia polędwiczki
Przyrządzenie:

Polędwiczkę umyj zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oczyść z błon i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzej olej do smażenia i smaż polędwiczkę ze wszystkich stron na złoty kolor, krótko, pod koniec dodaj masło na patelnie i oblej rozpuszczonym masłem mięso. Przełóż do naczynia żaroodpornego i obłóż gałązkami świeżego rozmarynu. Odstaw na bok.

Żurawinę zalej sokiem jabłkowym.

Do garnuszka wlej śmietankę 36%, dodaj pokrojony ser oraz kawałki czekolady. Gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając, aby składniki się rozpuściły. Dodaj śmietanę 18%, sos Tabasco i miód. Wszystko dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku, jeśli któregoś składnika jest za mało.

Jabłka umyj zimną wodą i obierz. Wydrąż środek i wrzuć odsączoną żurawinę. Lekko skrop jabłka sokiem i posyp cynamonem.

Piekarnik nastaw na 190 stopni z funkcją termoobiegu. Wstaw jabłka ułożone w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 20 minut. Po tym czasie, nie wyjmując jabłek, włóż do piekarnika także naczynie z polędwiczką. Piecz całość jeszcze 15 – 20 minut, w zależności od wielkości mięsa. Po 15 minutach sprawdź palcem bądź termometrem czy polędwiczka jest gotowa. Pod palcem powinna się lekko uginać, a temperatura idealna w środku do 62 stopnie.

Przed podaniem podgrzej sos serowo – czekoladowy. Na talerzu połóż porcje sosu, a na nim pokrojone na plastry polędwiczki i kawałki pieczonego jabłka z żurawiną.

Jeszcze moje zdjęcie przygotowanych przeze mnie potraw:

idealna kolacja
Carpaccio z buraka
idealna kolacja
Carpaccio z buraka
idealna kolacja
Polędwiczka wieprzowa
idealna kolacja
Polędwiczka wieprzowa

Smacznego bardzo!

Idźcie jeszcze na blogi moich koleżanek i sprawdźcie jak wyglądają ich przepisy dań, które przygotowały podczas spotkania z Franke. Mogę Wam zagwarantować, że jeśli przygotujecie je wszystkie dla swoich gości powstanie bez dwóch zdań idealna kolacja i wszyscy będą zachwyceni. Nasze dania przyrządzaliśmy korzystając ze sprzętów Franke (głównie piekarniki i płyty indukcyjne), a pełną całkiem sporą ofertę znajdziecie na tej stronie.

idealna kolacja
Idealna kolacja z Franke