22 paź 2013
Jak już wcześniej zapowiadałam – październik u „Czosnka” to miesiąc makaronowy. Dzisiaj cudownie pyszne grzybowe lasagne z cukinią. Dodałam do potrawy prawdziwki i podgrzybki suszone, świeże pieczarki i cukinię.
Sos pomidorowy, który przyrządziłam samodzielnie, wzbogaciłam o grzybową nutę – wywar, który powstał z namaczania grzybów. Do tego sos beszamelowy. Na wierzch natomiast posypałam starty ser Wijngaard Affine – 12 miesięczny ser z truflą letnią. Danie obłędne, którego smak na długo pozostaje niezapomniany. Przyrządzę go zapewne jeszcze wiele razy. Was też do tego namawiam.
Makaron ten to moja trzecia propozycja do konkursu dla blogerów – „Makaronowe inspiracje Lubelli”.
Zapraszam.
Grzybowe lasagne z cukinią
Grzybowe lasagne z cukinią
Grzybowe lasagne z cukinią
Grzybowe lasagne z cukinią
Grzybowe lasagne z cukinią
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]