10 mar 2014
Danie główne, które zaprezentowałam podczas Festiwalu Kuchni Włoskiej w E.Leclerc w Radomiu to fusilli alla napoletana, czyli makaron fusilli w sosie pomidorowym.
Przyrządzenie:
Boczek pokrój w kostkę. Łodygi selera naciowego obierz z włókien. Posiekaj drobno cebulę, marchewkę, czosnek i selera naciowego.
Podsmaż boczek na patelni. Po chwili dodaj warzywa i smaż na małym gazie, mieszając.
Wlej wino i zagotuj. Dodaj pomidory w puszce wraz zalewą. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Ugotuj sos.
W tym czasie zagotuj wodę. Posól i ugotuj makaron prawie al dente.
Rozgnieć serek ricottę widelcem.
Dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu do sosu. Odlej makaron i wymieszaj z sosem. Wmieszaj starty parmezan, ricottę i listki oregano. Dopraw solą i pieprzem. Pozostały ser parmezan podawaj oddzielnie do potrawy.
Smacznego
Jak wspaniale, że możemy już jeść kolacje na tarasie! Piękna pogoda rozbudza wyobraźnię i kolejny mój przepis z Naturalnie Bałtyckie jest w stylu śródziemnomorskich wakacji. Przygotowałam makaron ze szprotkami bałtyckimi, pomidorami, kaparami i dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Jeśli nie uda Ci się kupić świeżych szprotek, śmiało możesz użyć podwędzanych w oleju, z puszki. Również […]
Projekt Naturalnie Bałtyckie i kolejny pomysł na przepis z rybą bałtycką. Tym razem stornia czyli inaczej mówiąc flądra. W tym poście pokażę Wam jak przygotować makaron z flądrą i domowym zielonym pesto, ale zanim będzie przepis, sprawdźcie jak można odróżnić flądrę od turbota. Nie jest to prosta sprawa, ale jest kilka cech charakterystycznych obu tych […]