29 sie 2017
Uwielbiam curry pod każdą postacią, w przeróżnych wariacjach. Pomyślałam, że w swoim przepisie dodatkiem zamiast standardowego ryżu będzie jęczmienna kasza pęczak. Jest to o wiele zdrowsza propozycja. Ten rodzaj kaszy zawiera witaminy z grupy B, witaminę E i K, jest bogatym źródłem błonnika i węglowodanów oraz minerałów: fosforu, cynku, magnezu, selenu czy miedzi. Curry z łososiem to także świetna propozycja dla dzieci. Wystarczy, że dodasz trochę mniej pasty, żeby danie nie było za ostre i będą zajadały się ze smakiem.
Curry z łososiem, warzywami i kaszą pęczak
Kaszę wypłucz zimną wodą i ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Odcedź i odstaw.
Łososia umyj zimną wodą i pokrój w miarę równe kawałki. Pieczarki, jeśli są brudne obierz. Pomidory sparz wrzątkiem, wytnij twardy rdzeń gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Z brokuła wytnij różyczki, resztę odrzuć. Pokrój szczypior i grubo posiekaj kolendrę.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do smażenia. Smaż wszystko na dużym ogniu. Wrzuć cebulę i smaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj orzechy nerkowca i po chwili plasterki czosnku. Smaż mieszając przez około 30 sekund. Dodaj pieczarki i różyczki brokuła. Wlej sos sojowy i sos teriyaki oraz wrzuć liście kafiru. Smaż całość około 1 minutę.
Dodaj pomidory oraz czerwoną pastę curry. Dokładnie wymieszaj i wlej mleczko kokosowe. Zagotuj całość i włóż kawałki łososia. Gotuj delikatnie mieszając, żeby nie uszkodzić mięsa ryby. Będzie gotowa po około 1 – 2 minutach. Na koniec dodaj liście bazylii i połowę posiekanej kolendry.
Do miseczek nałóż porcje kaszy pęczak. Najlepiej łyżką do zupy nałóż curry z łososiem. Na górę posyp posiekaną kolendrę i szczypior oraz połóż ćwiartkę limonki.
Curry z łososiem, warzywami i kaszą pęczak
Curry z łososiem, warzywami i kaszą pęczak
Curry z łososiem, warzywami i kaszą pęczak
Curry z łososiem, warzywami i kaszą pęczak
Jak można w ciekawy sposób przygotować rybę z gatunku flądrowatych? Dzisiaj w ramach mojego udziału w projekcie Naturalnie Bałtyckie po raz kolejny zmierzyłam się z gładzicą. Smażona gładzica w serowej chrupiącej panierce, zaserwowana na kremowej kaszy jęczmiennej z kurkami i ziołami – to moja propozycja na dzisiaj. Powstało pyszne i spójne danie, z którego, nie […]
W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]