Zupa z pieczonej papryki z soczewicą

27 Mar 2018

Zupa z pieczonej papryki to bardzo pożywna i zdrowa propozycja na obiad. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Oprócz czerwonej pieczonej papryki drugim głównym składnikiem jest czerwona soczewica. Razem z pomidorami i sokiem z limonki tworzą pyszną i bogatą w smaku zupę. Całość idealnie smakuje z kaszą jęczmienną, chipsami z jarmużu, prażonymi pestkami słonecznika i kleksem z jogurtu naturalnego. Jeśli nie możesz jeść glutenu, kaszę zamień np. na jaglaną, a w przypadku uczulenia na laktozę zamień na jogurt bez laktozy. Zapraszam serdecznie!

zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu

Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu

Przyrządzenie:

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.

Papryki czerwone umyj zimną wodą i wytnij gniazda nasienne z pestkami. Pokrój na mniejsze części, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z funkcją grzania góra – dół i piecz, aż papryki będą mocno rumiane, a skórka będzie łatwo odchodziła. Obierz ostudzone papryki.

Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odcedź.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż liście jarmużu. Skrop je oliwą z oliwek i solą. Obok jarmużu połóż także nieobrane ząbki czosnku. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz jarmuż, aż będzie lekko rumiany i chrupiący. Czosnek wyjmij wcześniej, tak po około 8 minutach.

W garnku rozgrzej bulion. Dodaj ugotowaną soczewicę, upieczoną paprykę, obrane pomidory, wyciśnij upieczone ząbki czosnku ze skórek i wlej sok z limonki. Całość zagotuj, zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.

Zupę z pieczonej papryki podawaj gorącą z ugotowaną kaszą jęczmienną, chipsami z jarmużu, pestkami słonecznika i jogurtem naturalnym.

Smacznego

zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu

zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu

zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki z czerwoną soczewicą, kaszą jęczmienną i chipsami z jarmużu

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Zupa z pieczonej papryki z soczewicą
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)


Gołąbki ze szpinakiem

Czy Twoja rodzina tak jak moja uwielbia gołąbki? Wszyscy zawsze zajadamy się ze smakiem jak są na obiad. Pyszne tradycyjne przygotowuje mój tata i moja babcia. Kilka razy przyrządzałam w różnych kombinacjach, z różnymi składnikami. Tym razem pomyślałam, że zrobię gołąbki ze szpinakiem, kaszą orkiszową, mięsem wołowym i kurkami. Podałam je zawinięte w liście kapusty […]

Kasza z pieczonymi warzywami

Kasza z pieczonymi warzywami powstała w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Chciałam przygotować danie z kaszą, które będzie smakowało całej rodzinie. Delikatna kasza, pieczone lekkie warzywa, biały ser  i ziarna okazały się potrawą idealną dla nas. Udało mi się przemycić […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot