Sos tzatziki

Chyba każdy zna smak sosu tzatziki. Przeważnie gości na naszych stołach podczas spotkań grillowych, bo świetnie komponuje się z potrawami z grilla. Podaje się go także jako dodatek do pieczywa. Sos tzatziki przygotowujemy na bazie jogurtu greckiego. Pamiętajcie, że bardzo ważne jest, aby był naprawdę gęsty. Istotne jest także, aby dobrze odcisnąć sok z ogórka. Sos nie może być rzadki i lejący się. Ja czasami dodaję więcej czosnku, gdy mam na ten smak większą ochotę. Nie zamieniajcie go na czosnek w proszku – jest istotna różnica w smaku. W Grecji ten sos to jedna z najbardziej popularnych przystawek. Możecie dodać do niego także ocet winny, koperek, fetę czy natkę pietruszki. Kombinacji może być wiele. Myślę, że każda wersja dobrze smakuje.

Ten sos często podaję z placuszkami z cukinii. Na przepis zapraszam tutaj.

sos tzatziki
Sos tzatziki

Sos tzatziki

Przyrządzenie:

Ogórka zielonego dokładnie umyj zimną wodą. Odetnij końcówki. Przekrój wzdłuż na pół. Jeśli ma dużo pestek to wydrąż je łyżeczką i odrzuć. Resztę ogórka zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Przełóż na sitko. Po 5 minutach odciśnij i wylej powstały nadmiar wody.

Czosnek obierz i posiekaj. Listki mięty posiekaj.

W misce wymieszaj startego ogórka, posiekany czosnek, miętę i sok z cytryny. Dodaj jogurt grecki i dopraw całość solą i pieprzem.

Sos tzatziki świetnie smakuje jako dodatek do warzyw i mięsa z grilla czy np. z placuszkami z cukinii.

Smacznego

sos tzatziki
Placki z cukinii z sosem tzatziki