Smażone mule z dwoma sosami – Złoto Hiszpanii i trzecie tapas!

23 Wrz 2014

Smażone mule z dwoma sosami – Złoto Hiszpanii i trzecie tapas!

Dzisiejsza potrawa to moje trzecie „podejście” do hiszpańskiego tapas, w związku z moim udziałem w konkursie „ZŁOTO HISZPANII Kulinarna biżuteria”. Organizatorami tego wspaniałego konkursu są właściciele sklepów i tapas barów ZŁOTO HISZPANII w Warszawie.
Tapas, które prezentuję Wam w tym poście jest naprawdę przepyszne. Wysokiej jakości składniki na pewno gwarantują sukces potrawie, co bez wątpienia stało się i tym razem. Wykorzystałam przepyszną hiszpańską oliwę z oliwek extra virgin, ocet winny z Rieslinga, wspaniałą sól i świeżutkie mule – to wszystko oczywiście zakupione w sklepie ZŁOTO HISZPANII.
Bardzo serdecznie zapraszam na mule obtoczone w polencie i usmażone w głębokim tłuszczu, podane z sosem aioli i sosem chili.

smażone mule

Smażone mule z dwoma sosami – Złoto Hiszpanii i trzecie tapas!

Smażone mule z dwoma sosami – Złoto Hiszpanii i trzecie tapas!

Przyrządzenie:

Przygotuj sos chili. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet winny, natkę pietruszki, papryczkę chili i cukier. Zakryj folią spożywczą i odstaw.
Przygotuj sos aioli. Do miseczki włóż żółtko, wlej ocet winny, dodaj czosnek, sól i pieprz. Wszystko ucieraj trzepaczką. Cały czas ucierając, dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, potem olej kukurydziany. Sos powinien zgęstnieć. Ewentualnie dopraw do smaku.
Wyszoruj mule pod zimną wodą. Wyrzuć wszystkie muszle nadłamane i takie, które się nie zamykają szybko po uderzeniu ich nieostrą częścią noża.
Przełóż mule do dużego, głębokiego garnka i zalej je wodą. Doprowadź do wrzenia. Zamknij garnek pokrywką i gotuj mule około 3 – 4 minuty, potrząsając od czasu do czasu garnkiem. Wyrzuć muszle, które się nie otworzyły.
Wyjmij mule z muszli. Wysyp kaszę kukurydzianą do głębokiego talerza i obtocz nią dokładnie mule.
Rozgrzej olej rzepakowy we frytkownicy lub głębokim garnku. Smaż mule, aż nabiorą złoto – brązowej barwy. Przełóż na chwilę na ręcznik papierowy i podawaj jeszcze gorące, posypane płatkami soli La Sal Gallery. Jedz mule maczając je w przygotowanych sosach.
¡que aproveche!
smażone mule
smażone mule
smażone mule
smażone mule
smażone mule


Panzanella z krewetkami z grilla

Pozostaję w temacie klimatów i smaków wakacyjnych. Tym razem Włochy i moja wersja toskańskiej słynnej sałatki. Panzanella, bo o niej mowa, to sałatka przeważnie składająca się z pysznych słodkich dojrzałych pomidorów, czerwonej cebuli, czerstwego chleba, oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Jak to we włoskich daniach – nie chodzi o ilość, ale o jakość składników. […]

Owoce morza w zdrowej panierce

Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli […]