Ravioli z dynią i jagnięciną

28 Wrz 2015

Ravioli z dynią, które Wam prezentuję w tym wpisie to moja trzecia propozycja do konkursu z Poland at Expo Milano 2015Postanowiłam przygotować to co lubię bardzo robić i jeść czyli makaron. Wiem, że nadzienie do tych ravioli jest bardzo bogate w składniki. Może się wydawać, że jest ich za dużo. Powiem Wam jednak, że wszystkie są niezbędne do tego, aby powstały pyszne ravioli. Przygotujcie je w domu, a na pewno przyznacie mi rację. Link do tego przepisu jest także tutaj:

http://www.expo.gov.pl/ksiazka_kucharska/223_ravioli-z-jagniecina-dynia-i-kasza-jaglana-z-jablkiem.html

ravioli z dynią

Ravioli z dynią i jagnięciną

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto na makaron. Przesiej mąkę i uformuj z niej kopiec. Zrób wgłębienie, wbij jajka i dodaj sól. Zamieszaj wszystko widelcem. Potem zagnieć ciasto. Zawiń w folię i odstaw na około 20 minut do lodówki.

Mięso jagnięce umyj pod zimną wodą. Osusz. Zmiel w maszynce do mięsa. Usmaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Dopraw solą i pieprzem.

Kaszę jaglaną z jabłkami ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu. Zajmie Ci to około 15 minut. Odstaw.

Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Odkrój pestki. Natnij dynię, skrop olejem rydzowym i posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 185 stopni i piecz 25 minut.

dynia

Po 15 minutach połóż na blasze także 2 ząbki czosnku w łupinach i piecz razem z dynią. Miąższ z dyni przełóż do naczynia do blendowania razem z czosnkiem bez łupiny. Zmiksuj blenderem.

Orzechy włoskie pokrusz na mniejsze kawałki i upraż na suchej patelni.

Ser biały zmiel trzy razy w maszynce do mięsa.

W misce wymieszaj mięso jagnięce z kaszą jaglaną z jabłkiem, puree z dyni, orzechami włoskimi i serem białym. Całość dopraw posiekaną szałwią, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj jak najcieniej. Ja używam do tego maszynki do makaronu. Układaj porcje farszu na płacie makaronu, przykryj go drugim płatem i wykrawaj pierożki ravioli.

ravioli z dynią

Ravioli gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij 3 minuty po wypłynięciu na wierzch.

Przygotuj sos. Obierz i pokrój cebulę w kostkę. Obierz i pokrój czosnek. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Zeszklij cebulę i dodaj czosnek. Po 3 minutach wlej cydr. Dopraw solą i gotuj przez 10 minut. Zdejmij z ognia. Przelej całość do naczynia do bledowania. Dodaj śmietanę i zmiksuj całość, tak aby pozostały maleńkie kawałeczki cebuli.

Wlej sos na patelnię. Dodaj ravioli i krótko podgrzewaj. Przełóż na talerz. Posyp listkami szałwii pokrojonymi w paseczki (chiffonade) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ravioli z dynią podawaj od razu.

Smacznego

ravioli z dynią

ravioli z dynią

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Ravioli z dynią i jagnięciną
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Kotlety jagnięce z szałwią

Kotlety jagnięce z szałwią Jak wiadomo, dobre danie to nie połączenie jak największej ilości składników i struktur. Oczywiście, często powstają też mistrzowskie potrawy mocno kombinowane, ale nie są one codziennością. Tak naprawdę liczy się wysokiej jakości składnik i nic więcej nie potrzeba. Doprawiony w staranny sposób i należycie przygotowany. Dobry stek na przykład nie potrzebuje […]

Tadżin z jagnięciny

Uwielbiam przygotowywać dania z tadżin (inaczej tagine albo tajine). Potrawy z tego naczynia zawsze wychodzą mi obłędnie pyszne, a tak jakby robią się same. Dodajesz tylko po kolei dobrze skomponowane składniki dania. Uprzednio ze smakiem marynujesz mięso i satysfakcja gwarantowana.



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot