Pomidory faszerowane

9 Sie 2016

W sezonie pomidorowym staram się jeść jak najwięcej pomidorów, bo są pyszne i słodkie. Kombinuję z przepisami. Lubię je jeść z serem białym, dobrą oliwą z oliwek, nasionami chia i listkami bazylii. Pyszne są po prostu z cebulką i oliwą z oliwek. Uwielbiam przygotowywać z nich sosy na maśle klarowanym, świetnie smakują z makaronem czy z pulpetami mięsnymi. W dzisiejszym wpisie zapraszam na pomidory faszerowane. Farsz przygotowałam z delikatnego zmielonego mięsa z królika, kaszy kus kus, sera feta i parmezanu. Do tego moja ulubiona świeża kolendra i natka pietruszki. Posypane na górze posiekane orzechy macadamia doskonale wieńczą to danie. Możecie oczywiście użyć innych orzechów – orzeszki pinii czy posiekane orzechy brazylijskie będą smakowały równie pysznie. Ta potrawa jest bardzo pożywna, niezwykle smaczna i co bardzo dla mnie ważne – zdrowa i dietetyczna. Pamiętajcie, że do pieczenia należy wybrać pomidory mięsiste, inne rozpadną się od wysokiej temperatury.

pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane mięsem królika i kaszą kus kus

Pomidory faszerowane mięsem z królika i kaszą kus kus

Przyrządzenie:

Kaszę kus kus zalej osolonym wrzątkiem tak, aby ledwie ją zakrył. Przykryj i odstaw na około 15 minut, aby napęczniała.
Umyj pomidory. Odetnij z nich pokrywki i odetnij szypułki. Pomidory wydrąż i miąższ pokrój w małą kostkę i odstaw na bok.
Cebule szalotki pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Pietruszkę i kolendrę posiekaj. Wrzuć wszystko do miski. Dodaj pokruszoną fetę, kus kus, mielone mięso z królika, 1 łyżkę posiekanych pomidorów i parmezan. Dodaj słodką paprykę, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj farsz dokładnie i napełnij nim pomidory. Na każdego pomidora posyp posiekane orzechy macadamia i połóż płatki masła.
Pomidory przełóż do płaskiej formy żaroodpornej. Resztę posiekanych pomidorów połóż naokoło faszerowanych pomidorów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut.

Smacznego

pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane mięsem królika i kaszą kus kus

pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane mięsem królika i kaszą kus kus

pomidory faszerowane

Pomidory faszerowane mięsem królika i kaszą kus kus

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pomidory faszerowane
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Pierogi z królikiem i jarmużem

Pierogi są pyszne! Uwielbiam w przeróżnych kombinacjach. Lubię też bardzo mięso z królika. Jest super zdrowe, idealne także dla dzieci. W związku z tym nie musiałam długo zastanawiać się nad tym przepisem. Pierogi z królikiem i jarmużem w sosie maślanym z szałwią wymiatają totalnie. Podsumowanie Przepis naPierogi z królikiem i jarmużem Dodano 2015-11-23Czas przygotowania 1HCzas […]

Jak przyrządzić królika? – warsztaty frisco.pl

Po kolejnych warsztatach organizowanych przez frisco.pl, z całą pewnością stwierdzam, że są to najlepsze lekcje kulinarne, w których miałam przyjemność brać udział do tej pory. Tym razem “na tapecie” był królik, a szkolił nas Przemek Błaszczyk, szef chorzowskiej restauracji Mañana Bistro & Wine Bar. Podsumowanie Przepis naJak przyrządzić królika Dodano 2015-10-13Średnia ocena 5 Based on 1 […]



This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot