Pieczarki faszerowane i pieczone

2 Sie 2016

Bardzo lubię pieczarki, a zauważyłam, że niewiele moich przepisów na blogu zawiera ten składnik. W tym wpisie będzie w związku z tym pełnił rolę główną. Przygotowałam pieczarki faszerowane kaszą bulgur, ciecierzycą, pomidorami, orzechami włoskimi i greckim serem feta. Farsz doprawiłam świeżą miętą, sokiem z cytryny i syropem z agawy. Najważniejszym jednak dodatkiem była harissa. Nadała pieczarkom świetną ostrość i wyrazistość. Harissa jest niezwykle ostra, dlatego jeśli nie przepadasz za takimi daniami to po prostu jej nie dodawaj. Choć dla mnie była tutaj tzw. perełką na torcie.

pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane kaszą bulgur, warzywami i wyraźnymi smakami

Pieczarki faszerowane i pieczone

Przyrządzenie:

Pieczarki obierz i wytnij ogonki.

Kaszę bulgur ugotuj w osolonym wrzątku na sypko.

Pomidora umyj, sparz wrzątkiem, obierz i pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.

Nastaw piekarnik na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół.

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę szalotkę, po trzech minutach dodaj czosnek. Wsyp harissę i smaż mieszając około 30 sekund. Dodaj ugotowaną kaszę bulgur, pomidory i ciecierzycę. Wlej sok z cytryny i dodaj syrop z agawy. Całość dopraw niewielką ilością soli (ser feta jest słony) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W rękach porwij listki mięty i wrzuć do farszu. Dodaj także orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszaj.

Pieczarki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Farsz nakładaj do pieczarek. Na górze pokrusz ser feta. Skrop pieczarki oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 20 minut.

Pieczarki podaj same, z sałatą albo jako dodatek do mięsa.

Smacznego

pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane kaszą bulgur, warzywami i wyraźnymi smakami

pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane kaszą bulgur, warzywami i wyraźnymi smakami

Pieczarki faszerowane kaszą bulgur, warzywami i wyraźnymi smakami

Pieczarki faszerowane kaszą bulgur, warzywami i wyraźnymi smakami

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Pieczarki faszerowane i pieczone
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Dorsz pieczony z szałwią

Dorsz pieczony z szałwią i boczkiem Dorsza jadamy dość często. To jedna z najbardziej popularnych ryb bałtyckich. Chciałam przyrządzić go w sposób szybki i pyszny. Tak powstał dorsz pieczony z szałwią i boczkiem. Jak się zapewne domyślacie ten przepis powstał w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Dorsz  Mięso dorsza jest białe, soczyste, delikatne, […]

Szproty na ostro

Szproty na ostro Nie dziwi Cię to zapewne, że w kolejnym moim przepisie rolę główną pełnią ryby. Powodem tego jest fakt, że już od ponad roku biorę udział w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Tym razem przygotowałam super prosty przepis – szproty na ostro z sosem aioli. Serdecznie zapraszam. Szprot Mięso tej małej rybki jest białe i […]



[instagram-feed]