Papryki faszerowane kaszą i wołowiną

13 Wrz 2017

Bardzo często przygotowuję w domu faszerowane pieczone papryki. Pomyślałam zatem, że idealnym daniem, który przyrządzę w ramach kampanii  „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, będą papryki faszerowane kaszą.

W tym przepisie wykorzystałam kaszę jęczmienną perłową. Jest bogatym źródłem błonnika i wspomaga odchudzanie. Wspiera także pracę naszego układu pokarmowego i obniża cholesterol. Zawiera witaminy E, K, PP, witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak cynk, wapń, mangan, miedź i krzem. Zawiera także kwas foliowy, niezbędny kobietom w ciąży.

Farsz składa się z kaszy jęczmiennej, mielonego mięsa wołowego, sera feta oraz migdałów. Migdały nadają fajnej konsystencji chrupiąc delikatnie w trakcie jedzenia oraz są bardzo zdrowe. Czy wiecie na przykład, że garść migdałów zapewnia 30% zalecanego dziennego spożycia witaminy E?

Cieszę się, bo ta wersja pieczonych faszerowanych papryk przypadła do gustu całej mojej rodzinie i mogłam w pyszny sposób “przemycić” moim dzieciom tyle zdrowych i wartościowych składników.

papryki faszerowane kaszą

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i wołowiną

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i wołowiną

Przyrządzenie:

Kaszę jęczmienną opłucz zimną wodą i ugotuj w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przełóż do większej miski.

Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Mięso wołowe zmiel w maszynce do mięsa. Pomidora sparz, obierz, wytnij twarde gniazdo nasienne, resztę pokrój w kostkę.

Migdały ze skórką zalej wrzątkiem i po 10 minutach obierz – skórka bardzo łatwo będzie schodzić. Obrane migdały posiekaj, nie za drobno.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i po 30 sekundach mieszania zmielone mięso wołowe. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż mieszając. Gdy mięso się usmaży dodaj na patelnię pokrojonego w kostkę pomidora. Smaż razem jeszcze 5 minut. Całą zawartość patelni przełóż do miski z kaszą i dokładnie wymieszaj.

Do miski dodaj także posiekane migdały oraz pokruszony rękami ser feta. Dodaj zioła prowansalskie i całość wymieszaj dokładnie łyżką. Miękki ser feta powinien idealnie rozprowadzić się w farszu. Spróbuj i ewentualnie dopraw pieprzem i solą.

Papryki umyj zimną wodą. Odetnij “czapeczki”, a ze środka wydrąż i wyrzuć pestki. Faszeruj papryki powstałym farszem. Układaj papryki w naczyniu żaroodpornym i wszystkie przykryj “czapeczkami”. Skrop olejem z orzechów włoskich lub oliwą z oliwek.

Papryki faszerowane wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 190 stopni z funkcją grzania góra – dół. Piecz przez 20 – 25 minut, aż papryki będą rumiane.

Podawaj gorące. Bardzo dobrze smakują z jogurtem naturalnym.

Smacznego

papryki faszerowane kaszą

Papryki faszerowane kaszą jęczmienną i mięsem wołowym

papryki faszerowane kaszą

Faszerowane papryki kaszą jęczmienną i mięsem wołowym

papryki faszerowane kaszą

Papryki faszerowane mięsem wołowym i kaszą jęczmienną

papryki faszerowane kaszą

Papryki faszerowane mięsem wołowym i kaszą jęczmienną

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Moje wcześniejsze propozycje na potrawy z kaszą przygotowane w ramach kampanii:

Roladki schabowe faszerowane kaszą

Lubię kaszę

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Papryki faszerowane kaszą i wołowiną
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Przepis na szprotki pieczone

W moich wcześniejszych postach pisałam o Projekcie Naturalnie Bałtyckie. Był turbot, teraz pora na przepis na szprotki. Nie bez powodu publikuję go dzisiaj, ponieważ dzień 21 listopada został ustanowiony Światowym Dniem Rybołówstwa. To święto zostało uchwalone, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy robić […]

Gołąbki ze szpinakiem

Czy Twoja rodzina tak jak moja uwielbia gołąbki? Wszyscy zawsze zajadamy się ze smakiem jak są na obiad. Pyszne tradycyjne przygotowuje mój tata i moja babcia. Kilka razy przyrządzałam w różnych kombinacjach, z różnymi składnikami. Tym razem pomyślałam, że zrobię gołąbki ze szpinakiem, kaszą orkiszową, mięsem wołowym i kurkami. Podałam je zawinięte w liście kapusty […]