Owoce morza w zdrowej panierce

23 Paź 2018

Jeśli jesteście ze mną tutaj choć trochę to z pewnością wiecie, że moją największą miłością jedzeniową są owoce morza! Nie od dzisiaj wiadomo, że gdybym miała dostęp codziennie do świeżych ryb i owoców morza to mogłabym nie jeść nic innego. Świeżość i prostota w tym wypadku są najważniejsze. Uwielbiam kalmary w panierce z sosem aioli – zawsze kojarzą mi się ze śródziemnomorskimi wakacjami. Wiadomo jednak, że panierka z bułki tartej nie należy do najzdrowszej i fit. Dlatego bardzo się ucieszyłam na współpracę z marką Mamut, która ma w swojej ofercie paniery roślinne. Wypróbowałam je wszystkie z największą przyjemnością. Do przepisu, na który bardzo serdecznie Was zapraszam wykorzystałam dwie – wielozbożową (skład: mąka pszenna orkiszowa, mąka jaglana, mąka z amarantusa, mąka z komosy ryżowej) i z ciecierzycy (mąka z ciecierzycy). Małże, ośmiorniczki, kalmary i krewetki smażone i podane z pysznym sosem z pomidorów i świeżą kolendrą to uczta wspaniała. Przygotujcie ze mną owoce morza w zdrowej panierce i bez wyrzutów objedzcie się tymi pysznościami tak jak ja i cała moja rodzina.

owoce morza w zdrowej panierce

Owoce morza w zdrowej panierce Mamut Polska

Owoce morza w zdrowej panierce

Przyrządzenie:

Świeże krewetki, ośmiorniczki i kalmary oczyść z układów pokarmowych, z krewetek usuń pancerze. Z kalmara wyjmij głowę z odnóżami i strunę grzbietową – coś przypominające plastikowy patyczek. Rękami zerwij skórę, bardzo łatwo powinna odejść. Umyj zimną wodą i odstaw na durszlaku do wysuszenia. Zamrożone mięso małży połóż na durszlaku i schowaj do lodówki najlepiej na noc przed dniem gotowania. W ten sposób najlepiej je rozmrażać, aby zachowały dobrą konsystencję i smak.

Przygotuj sos. W garnuszku rozgrzej masło klarowane. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż mieszając przez około minutę. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki cherry oraz wlej sok z cytryny. Posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i duś pomidory przez około 20 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zmiksuj sos blenderem i dodaj posiekaną kolendrę. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Owoce morza wysusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem. Obtocz w rozmąconym jajku. Mięso małży obtocz w panierze wielozbożowym, a resztę owoców morza w panierze z ciecierzycy.

W głębokim garnku lub we frytownicy rozgrzej olej rzepakowy. Owoce morza smaż partiami w głębokim oleju, aż nabiorą złocistej barwy. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Owoce morza w zdrowej panierce podawaj od razu z sosem pomidorowym i cząstkami cytryny, aby skropić je lekko sokiem.

Owoce morza w zdrowej panierce

Owoce morza w zdrowej panierce Mamut Polska

Owoce morza w zdrowej panierce Mamut Polska

Owoce morza w zdrowej panierce

Owoce morza w zdrowej panierce Mamut Polska

Owoce morza w zdrowej panierce

Owoce morza w zdrowej panierce Mamut

Smacznego

*wpis powstał we współpracy z Mamut Polska

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Owoce morza w zdrowej panierce
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]