Smażone kalmary z sosem aioli

24 Kwi 2015

Kalmary, ach, kalmary! Tak zawsze reaguję, gdy tylko mam możliwość skosztowania tych cudownych owoców morza. Uwielbiam je pod każdą postacią, ale te przyrządzone w najprostszy sposób – smażone krążki w panierce w głębokim tłuszczu, wygrywają ze wszystkimi. To smak, który kojarzy mi się nieodzownie z wakacjami, chwilami beztroski i relaksu. Pamiętam, że po raz pierwszy jadłam je dawno temu w Hiszpanii, potem w wielu miejscach na świecie, ale zawsze w trakcie wypoczynku. Może także dlatego wzbudzają we mnie tak miłe emocje i pojawia się uśmiech na twarzy. W Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że nie jest łatwo dostać świeże kalmary i przyznaję, że dość często zdarzało mi się kupić mrożone. Są w porządku, ale nigdy nie będą takie same co świeże. Od dłuższego już czasu (na szczęście), co tydzień mamy możliwość kupienia świeżutkich kalmarów w Złoto Hiszpanii w Warszawie. Radość to dla mnie ogromna, bo o tym marzyłam od bardzo dawna. I właśnie tam kupiłam wielkiego pięknego świeżego kalmara i przygotowałam danie, które Wam dzisiaj prezentuję – smażone kalmary z sosem aioli.

smażone kalmary

Smażone kalmary z sosem aioli

smażone kalmary

Zakupy w Złoto Hiszpanii

Smażone kalmary z sosem aioli

Przyrządzenie:

Przygotuj sos aioli. Do miseczki włóż żółtka, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wrzuć filecik anchois. Wszystko zmiksuj blenderem. Cały czas miksując (blenderem bądź mikserem), dolewaj cienkim strumieniem oliwę z oliwek, wodę, potem wlej sok z cytryny. Sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję.

Świeżego kalmara należy oczyścić. Ze środka wyjmij głowę z odnóżami i strunę grzbietową – coś przypominające plastikowy patyczek. Rękami zerwij skórę, bardzo łatwo powinna odejść.

Pokrój tubę kalmara w krążki.

smażone kalmary

Tuba kalmara

smażone kalmary

Krążki kalmara

Krążki kalmara posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż w głębokim tłuszczu, aż kalmary będą złociste. Ja smażę je we frytkownicy w temperaturze 190 stopni przez 3 minuty.

Odsącz kalmary na ręczniku papierowym. Podawaj z sosem aioli i lekko posiekanymi listkami kolendry.

Smacznego

Smażone kalmary

Smażone kalmary z sosem aioli

Smażone kalmary

Smażone kalmary z sosem aioli

Smażone kalmary

Smażone kalmary z sosem aioli

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Smażone kalmary z sosem aioli • Czosnek w Pomidorach - Blog kulinarny
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)


Sernik z wiśniami

Jak wiecie, dosyć rzadko przygotowuję desery i piekę ciasta. Nie przepadam za słodkościami, zdecydowanie wolę wytrawne smaki. Zbliżają się jednak święta Wielkanocne czyli spotkania rodzinne przy stole. Nie może zatem zabraknąć ciasta. Na tę okazję postanowiłam przygotować sernik z wiśniami na kruchym spodzie. Można go nazwać tartą sernikową. Mistrzem cukiernictwa nie jestem, a ciasto wyszło […]

Restauracja Grand Signature w Krakowie

Na początku roku razem z Julitą (Wrząca Kuchnia) wybrałyśmy się na kulinarny weekend do Krakowa. Jednym z odwiedzonych przez nas miejsc była restauracja Signature w Grand Hotelu. O niej właśnie napiszę w tym poście. Restauracja Grand Signature w Krakowie Grand Signature znajduje się w jednym z najstarszych hoteli w Krakowie – Grand Hotel, który powstał […]