Makaron z sosem dyniowym

11 Paź 2016

Sezon na dynię w pełni, dlatego korzystajmy z darów jesieni i jedzmy jej jak najwięcej! Zapraszam na makaron z sosem dyniowym. Bardzo prosty przepis. Puree z pieczonej dyni łączymy z serkiem ricotta, groszkiem zielonym, natką pietruszki, przyprawami i na koniec sypiemy świeżo startym parmezanem. Bardzo pożywne, zdrowe danie na chłodniejsze dni.

makaron z sosem dyniowym

Makaron z sosem dyniowym

Makaron z sosem dyniowym z zielonym groszkiem, natką pietruszki i parmezanem

Przyrządzenie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni z funkcją grzania góra – dół. Dynię pokrój na mniejsze części, odkrój pestki. Kawałki dyni połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż miąższ będzie miękki – około 25 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia.

Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę masła klarowanego. Czosnek obierz, pokrój w plasterki i dodaj na patelnię. Smaż około 1 minutę mieszając.

Ostygnięte kawałki dyni obierz ze skórki. Przełóż do malaksera bądź naczynia, w którym będziesz blendować sos. Dodaj czosnek z masłem z patelni oraz serek ricotta. Wlej sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem i zmiksuj na gładki sos.

Makaron tagliatelle ugotuj al dente w osolonym wrzątku.

Na dużej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę masła klarowanego. Wrzuć groszek i chwilę smaż. Dodaj sos dyniowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj makaron tagliatelle prosto z wody. Wymieszaj, dodaj 3/4 posiekanej natki pietruszki i ewentualnie dopraw do smaku.

Makaron nałóż na talerze. Posyp świeżo startym parmezanem, pozostałą natką pietruszki oraz zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

makaron z sosem dyniowym

Makaron z sosem dyniowym

makaron z sosem dyniowym

Makaron w sosie dyniowym

makaron z sosem dyniowym

Makaron w sosie dyniowym

*Patelnia, którą możecie zauważyć na kilku zdjęciach to Valdinox

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Makaron z sosem dyniowym
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)


Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami

Jako moi czytelnicy doskonale pewnie wiecie, że jestem wielką fanką kuchni włoskiej, w związku z tym także wszelkich makaronów. Pierożki ravioli ze szpinakiem, serkiem i orzeszkami pinii to jedno z ulubionych dań mojej rodziny, a co bardzo mnie cieszy, szczególnie dzieci. Zajadają się tymi pierożkami, aż miło patrzeć! Spróbujcie ich koniecznie, a na pewno polubicie […]

Przepis na brioche

Jedliście kiedyś francuskie brioche? To fantastyczne puszyste maślano – drożdżowe bułeczki. Standardowo składają się z mąki pszennej, mleka, masła, jajek, drożdży i cukru. Moje podkręciłam miodem i likierem mlecznym. Sukcesem brioszek jest ich ugniecenie tak, aby ciasto było elastyczne i gładkie. Przyznaję, że mi przy tej czynności pomaga mikser kuchenny, na koniec krótko ugniatam je […]