Krem z białych szparagów z nutką truflową

14 maj 2013

Kolejną konsekwencją mojej dzisiejszej wizyty na targu jest przepyszna, zdrowa zupa krem z białych szparagów. Nie mogłam ich nie kupić, niedługo niestety skończy się sezon na te pyszne warzywa, a są cudowne w smaku. I musiałam coś „zamieszać” – dodałam kilka truflowych dodatków, co sprawiło, że powstała wyjątkowa kompozycja…

Krem z białych szparagów z nutką truflową

Przyrządzenie:
Szparagi umyj, złam i odrzuć końcówki. Pozostałe szparagi obierz obieraczką do warzyw. Pozostaw kilka końcówek do położenia później do zupy, ugotuj je na parze.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek z białą truflą. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij. Wlej wino białe i gotuj aż odparuje. Wrzuć pokrojonego w kostkę ziemniaka, posól solą z truflami i wlej bulion. Wrzuć szparagi. Gotuj około 10-15 minut, aby warzywa zmiękły. Wsyp pieprz i gałkę muszkatołową. Wciśnij sok z limonki.
Wszystko razem zmiksuj. Dolej koniak. Zamieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Nalej zupę do miseczek. Połóż po kilka główek szparagów i skrop delikatnie oliwą z oliwek z białą truflą.

Smacznego

krem z białych szparagów
krem z białych szparagów
krem z białych szparagów



Sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami

Jak dawno nie było tutaj nowego przepisu! Nie wiem nawet jak mam się sensownie wytłumaczyć. Szczerze przyznam, że ogrom pracy i obowiązki domowe sprawiły, że mam mocne zaległości w przepisach. Mam jednak nadzieję, że ten na sernik z białą czekoladą i brzoskwiniami zrekompensuje długą przerwę i mogę liczyć na to, że jeszcze będziecie do mnie […]

Jak wybrać odpowiednią tortownicę do ciast i tortów? Krótki poradnik dla łasuchów

Formy do pieczenia tortów mogą mieć różne wielkości i być wykonane z różnych materiałów. Wysokiej jakości tortownica to gwarancja udanego wypieku, niezależnie od rodzaju przygotowywanego ciasta. Czym warto się kierować przy wyborze odpowiedniej foremki do ciasta? Na co warto zwrócić szczególną uwagę? Rodzaje foremek do ciasta Wybierając odpowiednią formę do pieczenia ciasta, warto się zastanowić, […]




[instagram-feed]