Kalmary duszone w pomidorach

16 Lip 2016

Zorientowałam się, że dawno na moim blogu nie było przepisu z kalmarami. Poprawiam się zatem i zapraszam na przepis na kalmary duszone. Przygotowałam je w bardzo prosty sposób, można powiedzieć, że danie robi się samo. Nie musisz mieć wielkich zdolności kulinarnych, aby ta potrawa Ci się udała. Możesz oczywiście użyć kalmarów mrożonych, jednak jeśli masz możliwość kupienia świeżych – wybierz takie. Świeże zawsze są smaczniejsze.

kalmary duszone

Kalmary duszone w pomidorach

Kalmary duszone w winie i pomidorach z kaparami i czosnkiem

Przyrządzenie:

Świeżego kalmara należy oczyścić. Ze środka wyjmij głowę z odnóżami i strunę grzbietową – coś przypominające plastikowy patyczek. Rękami zerwij skórę, bardzo łatwo powinna odejść. Tubę kalmara pokrój w krążki, odetnij także macki.

Szalotki i czosnek posiekaj.

Pomidory umyj, sparz, wytnij rdzeń i obierz ze skórki. Pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij szalotki i dodaj czosnek. Po 30 sekundach dodaj kalmary. Smaż mieszając około 3 minuty. Wlej wino i duś, aż odparuje alkohol.

Dodaj pomidory i kapary. Całość dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie sól za dużo, bo kapary są słone. Wlej sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i przykryj patelnię. Duś kalmary przez około 1 godzinę, aż będą miękkie. Od czasu do czasu mieszaj sos.

Po tym czasie nałóż kalmary na talerze i posyp dużą ilością listków świeżej kolendry.

Smacznego

kalmary duszone

Kalmary duszone w pomidorach

kalmary duszone

Kalmary w winie i pomidorach

kalmary duszone

Kalmary duszone w pomidorach

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Kalmary duszone w pomidorach
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)


Śledzie smażone w boczku

Dawno nie było tutaj przepisu na żadną rybę, zatem tym razem zapraszam na śledzie. Zależało mi, aby danie było pyszne i kolorowe i już samym wyglądem zachęcało do zjedzenia. W ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie przygotowałam śledzie smażone w boczku na pieczonych ziemniakach w towarzystwie papryczek pimientos de padron i sosu z kolendry. […]

Gładzica pieczona z salsą paprykową

Z wielką radością zapraszam na kolejny przepis z rybą bałtycką. Tym razem jest to gładzica pieczona z salsą paprykową, którą podałam z ziemniakami hasselback. Bardzo szybkie, zdrowe i pyszne danie! Przepis przygotowałam w ramach mojego uczestnictwa w projekcie Naturalnie Bałtyckie. Muszę przyznać, że jest to dla mnie niezwykle edukacyjny program. Zdecydowanie łatwiej np. widzę różnice […]



[instagram-feed]