Grzanki z bobem

24 Cze 2016

Jestem uzależniona od bobu. To jest udowodnione. Mogę wydać wszystkie pieniądze, aby zjeść pierwszy bób w sezonie. Na szczęście bób jest teraz z nami na dobre przez najbliższe dni. Także za bób właśnie kocham lato! Uwielbiam go jeść samego, ugotowanego w osolonej wodzie z koperkiem, ale uwielbiam też wymyślać przeróżne dania z bobem. W tym wpisie przedstawiam propozycję na śniadanie, przekąskę w ciągu dnia albo solidną kolację. Grzanki z bobem, chrupiącym bekonem, płynącym serem pleśniowym i pysznymi słodkimi pomidorami to będzie kolejna moja ulubiona pozycja na potrawy z bobem.

Grzanki z bobem

Grzanki z bobem

Grzanki z bobem, bekonem, serem pleśniowym, pomidorami i listkami bazylii

Przyrządzenie:

Bób ugotuj w osolonym wrzątku i odcedź. Po wystudzeniu obierz.
Plastry boczku usmaż na suchej patelni z dwóch stron, po około 2 minuty. Odsącz na ręczniku papierowym.
Pomidory sparz i obierz. Usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory w kostkę.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Na każdą kromkę połóż plasterki sera pleśniowego, po 2 plastry boczku i połóż bób. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści i grzanki się zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę połóż pokrojone w kostkę pomidory i kilka listków bazylii. Skrop delikatnie dobrą oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawaj od razu.

Smacznego

Grzanki z bobem

Grzanki z bobem

Grzanki z bobem

Grzanki z bobem

Podsumowanie
recipe image
Przepis na
Grzanki z bobem
Dodano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)




This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

Click here to troubleshoot