Akademia Smaku Sokołów dla dzieci

Ostatniego dnia sierpnia Akademia Smaku Sokołów zorganizowała warsztaty dla mam i dzieci. Prowadziła je Daria Ładocha oraz szef kuchni Sokołów – Dominik Moskalenko.

Spędziliśmy wspaniały dzień w pięknym miejscu. Z Darią Ładochą porozmawiałyśmy o odżywaniu dzieci, z innymi mamami podzieliłyśmy się swoimi doświadczeniami w tym zakresie. Organizatorzy zapewnili dzieciom wiele rozrywek, bo oprócz gotowania oczywiście mogły się pobawić i rysować. Jak im się podobało zobaczcie w poniższym filmie. Jest piękny.

https://www.youtube.com/watch?v=2EdsKMlnc8E

Akademia Smaku Sokołów dla dzieci

Akademia Smaku Sokołów
Akademia Smaku Sokołów
Akademia Smaku Sokołów
Rysowanie
Akademia Smaku Sokołów
Gotowanie
Akademia Smaku Sokołów
Rysowanie
Akademia Smaku Sokołów
Ogródek
Akademia Smaku Sokołów
Ogródek
Akademia Smaku Sokołów
Zabawa

Przepisy ze spotkania

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z ORZECHAMI DO PASZTETU

Pasztet Sokołów Naturrino
Składniki (miseczka pasty):
2 szklanki ugotowanej, białej fasoli – może być z puszki
50 g orzechów włoskich
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 łyżka pasty tahini
15 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
pęczek zielonej pietruszki
szczypta wędzonej papryki w przyprawie

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Dodaj kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Udekoruj kroplą oliwy, kilkoma orzechami oraz listkami pietruszki.

Akademia Smaku Sokołów
Pasta z białej fasoli

PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW DO PASZTETU

Pasztet Sokołów Naturrino
Składniki (miseczka pasty):
200 g pomidorów w oliwie
100 g orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
cały pęczek liści mięty
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu cytrynowego

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj oleju z pomidorów suszonych.

Akademia Smaku Sokołów
Pasta z suszonych pomidorów

Zupa krem z papryki ze śliwkami i wołowiną (porcja na 6 miseczek)

Składniki:
6 dużych kolorowych papryk
1 czerwona cebula
1/2 łyżeczki cynamonu
15 dużych śliwek
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
500 g mielonej wołowiny Sokołów
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie
1/2 łyżeczki soli
3 litry wywaru

Przygotowanie:
Papryki pokrój oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę. Zagotuj bulion i dodaj papryki wraz z cebulą i gotuj pod przykryciem około 12 minut. Śliwki przekrój na pół i usuń pestkę. W rondelku rozgrzej olej kokosowy i rozpuść cukier trzcinowy z dodatkiem cynamonu. Dodaj śliwki i duś około 15 minut ciągle mieszając. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj mięso wołowe i paprykę słodką oraz wędzoną w przyprawie oraz sól i pieprz. Podsmażaj aż mięso będzie chrupiące. Gdy papryki ugotują się w bulionie zmiksuj je na gładki krem. Dodaj soli oraz pieprzu. Nalej zupę do miski i udekoruj śliwkami oraz mięsem.

Akademia Smaku Sokołów
Zupa krem z pieczonej papryki

SAŁATKA Z CHIPSAMI MIĘSNYMI, AWOKADO I GRANATEM

Składniki (duża micha):
1 opakowanie chipsów wieprzowych Sokołów
2 x ogórek zielony
2 x awokado
1 granat
opakowanie rukoli
1/2 sałaty lodowej
3 x upieczony burak pokrojony na mniejsze kawałki (dowolnie)
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
szczypta cukru trzcinowego
sok z połowy cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
garść kolendry
kilka kropel oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Do miski wrzuć pokrojonego w kostkę lub plasterki ogórka, awokado w łódeczki, dodaj pestki granatu oraz buraki, sałatę i rukolę. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt naturalny z cukrem i cytryną oraz dodaj posiekaną kolendrę. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Na koniec dodaj chipsy mięsne.

Akademia Smaku Sokołów
Sałatka z chipsami mięsnymi. Akademia Smaku Sokołów

Polędwica wołowa z warzywami i orzechami nerkowca

Składniki na 4 porcje:
400 g polędwicy wołowej Sokołów cienko pokrojonej na plasterki
3 pomidory pokrojone w łódeczki
1/2 szklanki orzechów nerkowca podprażonych na suchej patelni
1 duża czerwona cebula drobno pokrojona
1 żółta papryka pokrojona w słupki
pół pęczka szczypiorku pokrojonego na 1,5-centymetrowe kawałki
2 ząbki czosnku drobno posiekane
szczypta soli
3 łyżki sosu sojowego
garść kolendry do przybrania
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka oleju do smażenia
Do podania ryż jaśminowy dla każdej osoby

Przygotowanie:
Podgrzej olej w woku i podsmaż czosnek i cebulę. Dodaj mięso i chwilę podsmażaj, aż będzie gotowe. Dodaj paprykę, pomidory oraz szczypiorek. Chwilę podsmażaj. Dopraw sosem sojowym, solą, limonką i cukrem trzcinowym. Dokładnie wymieszaj. Dodaj orzechy nerkowca. Przełóż na talerz i udekoruj świeżą kolendrą.

Akademia Smaku Sokołów
Polędwica wołowa z warzywami

Bardzo dziękujemy organizatorom za zaproszenie i mam nadzieję, że do szybkiego zobaczenia!

*Zdjęcia we wpisie są autorstwa organizatora spotkania