Niewiele na moim blogu znajduje się przepisów z ośmiornicą. To niedobrze, bo bardzo lubię ten wyjątkowy skarb mórz i oceanów. Jako, że także kocham dania z makaronu, dzisiaj zapraszam właśnie na makaron z ośmiornicą. Bardzo łatwo się go przygotowuje, praktycznie robi się sam. Ośmiornicę można ugotować w wodzie, jednak z praktyki już wiem, że wolno smażona/duszona w oliwie z oliwek jest o wiele smaczniejsza. Mięsko jest delikatne i miękkie. Lepsza w smaku jest także ośmiornica uprzednio mrożona, dlatego jeśli macie świeżą – zamroźcie ją na 48 godzin i rozmroźcie przed przygotowaniem. Pamiętajcie także, aby rozmrażać ośmiornicę wolno, w lodówce. Zapraszam do wspólnego gotowania.
Makaron z ośmiornicą
Przyrządzenie:
Zamrożona ośmiornica jest zazwyczaj dobrze oczyszczona. Musi być wypatroszona i dokładnie umyta. Musisz jednak wykonać jeszcze kilka czynności. Nożem lub podważając środek pomiędzy mackami, wyjmujemy tak zwany dziób. Głowę usuń/odetnij całą pod oczami (oczywiście razem z oczami 😉 Dokładnie umyj pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
W garnku rozgrzej około 100 ml oliwy z oliwek. Włóż ośmiornicę, czosnek i tymianek. Na 10 minut włóż także cytrynę. Przykryj dokładnie garnek. Po tym czasie cytrynę ją wyjmij, wlej ocet jabłkowy i ponownie przykryj garnek na 30 minut. Duś ośmiornicę. Nie sól, ponieważ ośmiornica powinna być dostatecznie słona.
Wyjmij ośmiornicę z garnka. Po ostygnięciu możesz oczyścić ją z błony i macek. Pokrój na mniejsze kawałki i z powrotem włóż do garnka. Usuń z garnka tymianek, dodaj pomidory z puszki. Duś ośmiornicę jeszcze 20 minut.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie i odcedź. Zostaw chochelkę wody z gotowania.
Do garnka z ośmiornicą dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. Dolej wodę z gotowania makaronu. Gotuj chwilę. Dodaj makaron, bazylię i dopraw całość świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ewentualnie posól do smaku.
Makaron z ośmiornicą podawaj posypany świeżą pokrojoną w paseczki bazylią i zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego