Makaron z małżami

Kochani, wiem, że ostatnio mało przepisów przedstawiam na blogu. Bardzo jestem zajęta, ale obiecuję się poprawić. Zaległości nadrabiam daniem według mnie idealnym. Moje ukochane owoce morza z równie ulubionym makaronem. Tym razem przepis banalnie prosty w wykonaniu – makaron z małżami i szynką parmeńską w sosie pomidorowym. Nie bójcie się przygotować je samemu, a przekonacie się, że to naprawdę łatwe i w dodatku przepyszne danie!

makaron z małżami
Makaron z małżami

Makaron z małżami

Przyrządzenie:

Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź. Odstaw na bok.

Mule wyszoruj dokładnie, zeskrob narośla i oderwij włókniste nitki. Otwarte muszle przeważnie świadczą o tym, że małże są martwe. Uderz je nieostrą stroną noża – jeśli się zamkną to znaczy, że są żywe. W innym wypadku należy je wyrzucić.

Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Zeszklij szalotkę, dodaj 2 ząbki czosnku i po chwili pomidory z puszki wraz zalewą. Dopraw solą i pieprzem, przykryj patelnię i duś sos około 10 minut. Drewnianą łyżką rozgnieć pomidory. Zmniejsz ogień.

W głębokim szerokim garnku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Smaż szalotki wraz z papryczką chili około 4 minuty. Dodaj 1 ząbek czosnku i po chwili szynkę parmeńską. Mieszając smaż całość 1 minutę. Wrzuć małże, zalej całość winem. Zamknij garnek i gotuj mule na dużym ogniu około 4 minuty, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.

Do sosu pomidorowego dodaj makaron, zawartość garnka z mulami i 3/4 ziół. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Makaron z małżami podawaj od razu, posypany paseczkami bazylii i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Smacznego

małże

omułki

małże

  • 1 kg świeżych małży
  • 30 dag makaronu spaghetti nr 12 (z pszenicy durum)
  • 1 puszka (400 ml) całych pomidorów w puszce wraz z zalewą
  • 2 posiekane cebule szalotki
  • 3 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 pokrojona w kostkę, pozbawiona nasion papryczka chili
  • 15 dag pokrojonych w paseczki cienkich plasterków szynki parmeńskiej
  • 250 ml białego wina wytrawnego
  • 10 świeżych listków zielonej bazylii pokrojonych w paseczki (chiffonade)
  • 10 świeżych listków fioletowej bazylii pokrojonych w paseczki (chiffonade)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz