Kochani, wiem, że ostatnio mało przepisów przedstawiam na blogu. Bardzo jestem zajęta, ale obiecuję się poprawić. Zaległości nadrabiam daniem według mnie idealnym. Moje ukochane owoce morza z równie ulubionym makaronem. Tym razem przepis banalnie prosty w wykonaniu – makaron z małżami i szynką parmeńską w sosie pomidorowym. Nie bójcie się przygotować je samemu, a przekonacie się, że to naprawdę łatwe i w dodatku przepyszne danie!
Makaron z małżami
Przyrządzenie:
Makaron ugotuj prawie al dente w osolonej wodzie i odcedź. Odstaw na bok.
Mule wyszoruj dokładnie, zeskrob narośla i oderwij włókniste nitki. Otwarte muszle przeważnie świadczą o tym, że małże są martwe. Uderz je nieostrą stroną noża – jeśli się zamkną to znaczy, że są żywe. W innym wypadku należy je wyrzucić.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Zeszklij szalotkę, dodaj 2 ząbki czosnku i po chwili pomidory z puszki wraz zalewą. Dopraw solą i pieprzem, przykryj patelnię i duś sos około 10 minut. Drewnianą łyżką rozgnieć pomidory. Zmniejsz ogień.
W głębokim szerokim garnku rozgrzej łyżkę masła klarowanego. Smaż szalotki wraz z papryczką chili około 4 minuty. Dodaj 1 ząbek czosnku i po chwili szynkę parmeńską. Mieszając smaż całość 1 minutę. Wrzuć małże, zalej całość winem. Zamknij garnek i gotuj mule na dużym ogniu około 4 minuty, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
Do sosu pomidorowego dodaj makaron, zawartość garnka z mulami i 3/4 ziół. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Makaron z małżami podawaj od razu, posypany paseczkami bazylii i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego