Uwielbiam trufle, wszystko co z truflami, truflowe itd.. Dlatego kupiłam sobie w delikatesach internetowych różne truflowe pyszności. Dzisiaj wykorzystałam oliwę truflową i sól z truflami. Sama ciekawa byłam jak wyjdzie mi połączenie dzisiejszych smaków, ale jak się zapewne domyślacie, skoro się chwalę, to musiało wyjść dobrze. I wyszło! Pyszniutko. Trufle chyba pasują do wszystkiego i nie wyobrażam sobie niesmacznego dania z tym składnikiem. Jeśli jednak nie macie tych truflowych składników, danie na pewno będzie równie dobre. Zapraszam na muszle makaronowe z łososiem, fetą, pomidorami i oliwą truflową.
Muszle makaronowe z łososiem, fetą i pomidorami
Przyrządzenie:
Ugotuj muszle makaronowe al dente.
Łososia pokrój w kostkę, polej sokiem z cytryny, posól (ja użyłam soli z truflami) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj łyżkę jogurtu i pokrojony w kostkę ser feta. Zamieszaj.
Nastaw piekarnik na 180C.
Posiekany czosnek podsmaż chwilę na oliwie truflowej (lub oliwie z oliwek). Dodaj pomidory z puszki, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem, bazylią i oregano (lepsze by było świeże listki – ja dzisiaj nie miałam). Chwilę razem gotuj.
Gdy muszle będą już podgotowane, nadziewaj je porcją łososiowego farszu. Połóż na każdą muszlę kawałek szparaga. Polej sosem pomidorowym i posyp startym parmezanem.
Wstaw do piekarnika na 20-25 minut.