Kolejną konsekwencją mojej dzisiejszej wizyty na targu jest przepyszna, zdrowa zupa krem z białych szparagów. Nie mogłam ich nie kupić, niedługo niestety skończy się sezon na te pyszne warzywa, a są cudowne w smaku. I musiałam coś „zamieszać” – dodałam kilka truflowych dodatków, co sprawiło, że powstała wyjątkowa kompozycja…
Krem z białych szparagów z nutką truflową
Przyrządzenie:
Szparagi umyj, złam i odrzuć końcówki. Pozostałe szparagi obierz obieraczką do warzyw. Pozostaw kilka końcówek do położenia później do zupy, ugotuj je na parze.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek z białą truflą. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij. Wlej wino białe i gotuj aż odparuje. Wrzuć pokrojonego w kostkę ziemniaka, posól solą z truflami i wlej bulion. Wrzuć szparagi. Gotuj około 10-15 minut, aby warzywa zmiękły. Wsyp pieprz i gałkę muszkatołową. Wciśnij sok z limonki.
Wszystko razem zmiksuj. Dolej koniak. Zamieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Nalej zupę do miseczek. Połóż po kilka główek szparagów i skrop delikatnie oliwą z oliwek z białą truflą.
W garnku rozgrzej oliwę z oliwek z białą truflą. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij. Wlej wino białe i gotuj aż odparuje. Wrzuć pokrojonego w kostkę ziemniaka, posól solą z truflami i wlej bulion. Wrzuć szparagi. Gotuj około 10-15 minut, aby warzywa zmiękły. Wsyp pieprz i gałkę muszkatołową. Wciśnij sok z limonki.
Wszystko razem zmiksuj. Dolej koniak. Zamieszaj i ewentualnie dopraw do smaku.
Nalej zupę do miseczek. Połóż po kilka główek szparagów i skrop delikatnie oliwą z oliwek z białą truflą.
Smacznego